fbpx Skip to main content
Ще се отложи ли изложбата на Леонардо да Винчи в Лувъра?

Ще се отложи ли изложбата на Леонардо да Винчи в Лувъра?

Кога е планирана изложбата?

Изложбата  Леонардо да Винчи  в Лувъра е планирана за есента на есента на 2019 година по повод 500-годишнината от смъртта на великана на Ренесанса.

Полемика между италианските и френските институции       

Напоследък между италианските и френските институции се води разгорещена полемика, която поставя под въпрос започнатите преговори по този въпрос от предишното италианско правителство. Политическите мотиви  при вземане на решението са крайно неудачни когато става въпрос за тези безценни произведения на изкуството.

Ще се отложи ли изложбата на Леонардо да Винчи в Лувъра? 1

Кой ще води преговорите и какъв е проблемът?   

Италианските власти, упълномощени да водят преговорите в лицето на Лучия Боргондзони, заместник-държавен секретар по културата и културните ценности, упрекват Франция  в проява на арогантност при изискванията за временно преотстъпване на творби на гениалния художник, които се съхраняват в Италия.

Ще се отложи ли изложбата на Леонардо да Винчи в Лувъра? 2

Каква е позицията на Франция в подобни случаи?

През 2015 г. за експозицията, която се състоя в Палацо Реале в Милано, Франция предостави изключително ценни творби  на големия майстор, сред които „Прекрасната ферониера“ и „Портрет на Св. Йоан Кръстител“.

Ще се отложи ли изложбата на Леонардо да Винчи в Лувъра? 3

Къде се съхраняват повечето творби на Леонардо да Винчи?

Всъщност именно Франция съхранява най много творби на художника, които самият майстор донася със себе когато по покана на крал Франсоа І, прекарва последните три години от живота си в кралския двор в Амбоаз. Тук и умира в имението Кло Люсе. Картини, донесъл със себе си в това число и „Джокондата“, той завещава на френския крал.

Ще се отложи ли изложбата на Леонардо да Винчи в Лувъра? 4

Какви са първоначалните планове за изложбата?

Изложбата в Лувъра в началото е планирана за пролетта на тази година, но Франция взема решение да я отложи, за да даде възможност на Италия да започне честванията по случай 500-годишния юбилей. Идеята е в рамките на взаимен обмен между Италия и Франция на творби на изкуството да се организират две грандиозни изложби: на Леонардо да Винчи в Лувъра през 2019 г. и  на Рафаело в Рим през 2020 година.

Перспективите днес

Днес вече не може да се каже със сигурност дали тези изложби ще видят бял свят. Лучия Боргондзони не пропуска всяка една възможност да изразява националистическите си възгледи. Фундаменталният въпрос е дали всъщност това не е признак за охлаждане на отношенията между двете страни, който може да провали този значим европейски проект.

Ще се отложи ли изложбата на Леонардо да Винчи в Лувъра? 5

Засега няма отговор на този въпрос. За всички нас остава надеждата, че разумът ще надделее и есента ще можем да се насладим на една цялостна колекция творби на този истински гений на Ренесанса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.