fbpx Skip to main content
10-те най-красиви замъци в Европа, които трябва да посетите

10-те най-красиви замъци в Европа, които трябва да посетите

Замъците в Европа представляват неразделна част от историята и културата на Стария континент. С уникалната си архитектура те привличат ежегодно милиони туристи от цял свят. Ако искате да направите една разходка назад във времето, отправете се на незабравимо пътешествие из 10 от най-красивите замъци.

1. Шамбор, Франция

Шамбор е построен през ХV век и е разположен в близост до едноименното градче. Той няма как да не направи впечатление с архитектурата, която съчетава средновековни и ренесансови елементи.

2. Нойшванщайн, Германия

Нойшванщайн е смятан  за прототип на замъка на Пепеляшка от анимационния филм на Уолт Дисни. Построен е от баварския крал Лудвиг ІІ през ХІХ век и е най-известният замък в Германия.

А ето и някои любопитни факти за този невероятен замък:

  • Приказният замък е разположен на около 120 км от Мюнхен, в сърцето на Баварските Алпи. Ежегодно той привлича над 1,4 милиона туристи;
  • Името му се свързва с Вагнер, любимец на Лудвиг ІІ. Сцени от едноименната опера на немския композитор и от други негови платна са пресъздадени върху платна, които красят великолепните помещения в замъка;
  • Нойшванщайн е муза и на още един композитор – Чайковски, който създава известния балет „Лебедово езеро“ под въздействие на многобройните превъплъщения на  красивата птица в интериора на сградата.

3. Конуи – Уелс

Разположеният на левия бряг на устието на едноименната река, има дългогодишна история. Защитен е с каменна стена и осем кръгли кули.

4. Пена, Португалия

Пена в Синтра при ясно време може да бъде видян и от Лисабон. Древният замък датира от Средновековието и там е построен първият параклис.

5. Алказар, Испания

Дворецът Алказар, който е част от Световното наследство на ЮНЕСКО е гордостта на Севиля. Разкошният, красив парк около него, няма как да не направи впечатление. Английската градина и и градината на поетите са оградени от здрава крепостна стена.

6. Кулзеан, Шотландия

Замъкът, разположен на върха на скали определено се смята за място, в което обитават най-малко седем духове. При бурни нощи, като нищо може да ви се причуят странни звуци и вилнеещи ветрове.

7. Уиндзор – Великобритания

Замъкът Уиндзор е служил на кралския двор повече от 1000 години. Размерите му са впечатляващи, а освен това е и най-старият дворец в света.

8. Хохенверфен, Австрия

Замъкът е построен през ХІ век и се намира високо в австрийския град Верфен на около 40 км от Залцбург.

9. Дуивенвоорде, Холандия

Замъкът е с многовековна история. Корените му са от далечния ХІІІ век. Имотът винаги е оставал в семейството и всъщност потомците на Васенаер все още живеят тук. Интересна е колекцията от многобройни часовници, които ни напомнят за изминалото време.                                 

10. Корвин, Румъния      

Корвин е построен на скала над река Злащ на мястото на по-старо укрепление. С готическата си архитектура и 70-метровите си кули това е една от най-красивите постройки в Румъния. Тук Влад Дракула е бил затворен седем години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Вие успешно се абонирахте за нашия Нюзлетър!

Възникна грешка при изпращането на данните. Моля опитайте отново!

Съгласен съм, предоставените от мен лични данни да бъдат обработвани от Руал Травел за целите, посочени в Общите условия.