fbpx Skip to main content
14 февруари – по света и у нас

14 февруари – по света и у нас

14-тият ден от февруари предизвиква множество дискусии у нас – кой какво празнува, кое е правилно да се празнува и пр. Всъщност на този ден Българската Православна църква отбелязва денят на Св. Преподобни Авксентий, свещеник, живял през V век в римската империя. Празникът на Трифон Зарезан,  както е известен у нас, е на 1 февруари и се свързва с живота и делото на Свети Трифон. Той живее през III век от Новата ера в Мала Азия и загива като мъченик, заставен да се отрече от Християнската вяра. От незапомнени времена обаче датата 14 февруари е част от българския празничен календар – ден, в който празнуват лозарите, кръчмарите и всички любители на виното. По традиция тогава се подрязват лозите, за да е голяма реколтата през есента и именно затова светецът Трифон у нас се нарича Зарезан (Подрязан).

Свети Трифон Зарезан
Свети Трифон Зарезан

Всъщност още от преди повече от 1500 г. Свети Валентин е провъзгласен за светец, покровител на семейството и любовта. А Католическата и Англосаксонската църква честват 14 февруари като ден, посветен на него. Постепенно посланието на празника се пренася и у нас, което предизвиква множество дискусии и дебати. В следващите редове ще разкажем кой е Свети Валентин и защо именно 14 февруари е денят, посветен на любовта и влюбените хора по света.

Свети Валентин
Свети Валентин

Оказва се, че заедно със светецът, покровител на влюбените, има още поне 12 светци, които носят името Валентин. Към списъка се прибавя и жена – Света Валентина, млада девойка от Палестина, живяла през IV век, която жертвала живота си в името на Христос. Явно заради популярността на името през II–VIII век, което от латински език се превежда като ценен, силен, мощен, се появяват толкова много светци с името Валентин.

Света Валентина
Света Валентина

14 февруари обаче е денят на Свети Валентин от Рим. Той живее през III век от Новата ера, по време на управлението на император Клавдий II (268 – 270 г.), останал известен в историята като много добър военачалник, известен със своята жестокост. Многото войни, които водел, изисквали все повече бойци и за да успее да запълни редиците на армията си, императорът забранил браковете и годежите. Въпреки забраната, свещеникът Валентин венчавал тайно двойките, за което платил с живота си. Той бил затворен в тъмница – а по-късно обезглавен. Валентин имал славата и на лечител. Често го наричали “гастрономически лекар”, защото предписвал лекарства, които овкусявал така, че приемането им да е приятно. Докато бил в затворен, при него дошъл надзирател от затвора и го помолил да излекува сляпата му дъщеря. Когато видял момичето Валентин се влюбил от пръв поглед и, въпреки че положил много усилия – не успял да го излекува. Малко по-късно Валентин бил екзекутиран. Преди смъртта си той изпратил прощално любовно писмо на сляпата девойка. В писмото имало жълт минзухар и подпис: „От твоя Валентин”. И ето, че чудото станало – девойката прогледнала. От тогава е прието картичките на този празник да се подписват не със собственото име, а именно така: „От твоя Валентин”.

5447661709_72abd3a33f_n

Мощите на Св. Валентин се пазят като скъпи реликви в няколко църкви в Европа – в Италия, Великобритания, Русия и у нас – в манастира „Св. Св. Константин и Елена“. Те пристигат у нас като специален подарък от римски кардинали преди няколко години, по време на посещение на тогавашния игумен Серафим във Ватикана. Тези реликви са чудотворни, привличат хиляди вярващи и има много случаи на излекувани и спасени хора.

Манастирът "Св. Св. Константин и Елена" край Варна
Манастирът “Св. Св. Константин и Елена” край Варна

Независимо какво празнуваме и дали изобщо празнуваме на 14 февруари, важното е до нас да достигне посланието на Свети Валентин – да не се страхуваме да покажем на любимите си хора, че ги обичаме и държим на тях!

Обичайте, а не пазарувайте! Сърцето не е за продан!
Обичайте, а не пазарувайте! Сърцето не е за продан!
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Show Buttons
Hide Buttons

Абонирайте се за нашия нюзлетър,
за да получавате специалните ни оферти!

Успешно се абонирахте за бюлетина

Възникна грешка при опит за изпращане на вашата заявка. Моля, опитайте отново.

Пропътувай мечтите си! will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.