fbpx Skip to main content

Забележителности в Марсилия

Абатство “Свети Виктор”

Image

Това красиво абатство е построено през V век на мястото, където е погребан свети Виктор, римски мъченик, починал два века по-рано. Абатството е разрушавано на няколко пъти, докато не било укрепено от папа Урбан V през XIV в. Задължително посетете криптата, където вярващи се събират всяка година на Сретение Господне. В абатството често се провеждат концерти, на които се изпълнява църковна музика.

Корниш и плажовете

Image

Корниш е панорамен път, разположен по протежението на плажната ивица на Каталаните (точно зад фара на входа на Старото пристанище в Марсилия) и водещ до огромната мраморна статуя на Давид, копие на известната статуя на Микеланджело, намираща се на около 3,5 км на изток. Внимавайте да не подминете Валон-де-з-Оф (Vallon des Auffes), живописно рибарско селище, сгушено в тясно заливче преди плажа Прадо и популярно сред местните като място за плуване и плаж през лятото и за разходки, тичане и пускане на хвърчила през зимата. Пътят стига чак до Ла Поант Руж (La Pointe Rouge), където ще откриете още плажове, малко пристанище и множество магазини за сърфове – тази област е известна дестинация за различни водни спортове.

Природонаучният музей на Марсилия

Image

Това е един прекрасен природонаучен музей. В него има постоянни експонати, които показват еволюцията на човека, както и вкаменелости на различни видове, открити в района на Прованс. Но това, което е най-любопитно и атрактивно за посетителите, особено ако имат деца, е “Сафари музеят”, с големина 400 кв. м, който представя около 300 изкачени едно върху друго животни, сред които жирафи, слонове, тигри, лъвове и папагали.

Нотър Дам дьо ла Гард

Image

Разположена на най-високата точка на Марсилия, на 147 м надморска височина, тази романо-византийска базилика е построена през XIX в. Известна е още с името “Добрата майка”, тъй като на върха й има почти 10-метрова позлатена статуя на божията майка, смятана за покровителка на моряците в открито море. Мозайката е изключително красива, а окачените в главния кораб на църквата оброци на различни поколения поклонници свидетелстват за тяхната вяра и благодарност. Освен това мястото предлага великолепни гледки от високо към града и залива, както и към архипелага Фриул (Frioul) в далечината.

Старото пристанище

Image

Старото пристанище с неговата своеобразна гора от корабни мачти, разположено под крепостите близнаци Сен Никола и Сен Жан, е сърцето на този пристанищен град. То е едно от местата, на което можете просто да се разходите и да се потопите в атмосферата, но си заслужава да посетите още площад „Тиар” (Place Thiars) и кметството, строено през XVII в. Известният рибен пазар на Ке де Белж (Quai des Belges) работи всеки ден, като уловът идва директно от рибарските лодки, закотвени в близост, така че морската храна не може да бъде по-прясна.

Наред с традиционните забележителности, Марсилия наскоро прибави и още едно културно съкровище – Музеят на цивилизациите на Европа и на Средиземноморието (MuCEM). Дело на Руди Ричиоти, сградата се вписва чудесно в ансамбъла на старото пристанище и кулата Сен Жан със своите строги геометрични форми и уникална фасада. Открит на 09.06.2013 г., в рамките на събитията около „Марсилия – Прованс – 2013: Европейска столица на културата”, музеят предлага мултидисциплинарен поглед към средиземноморската цивилизация, с експозиции в областта на историята, етнологията и изкуството.

 Image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons