Skip to main content

Историческите забележителности на Виена

Някога Виена е била перлата в короната на Австрийската империя и първото седалище на Свещената Римска империя. Виена е най-големият град в Австрия, както и нейна столица. Известна е с това, че е била исторически център на музиката и политиката. Ето няколко атракции във Виена, които задължително трябва да посетите:

Историческият център на Виена

Според ЮНЕСКО, историческият център на Виена съчетава три епохи с огромна политическа значимост: Средновековие, Барок и Грюндерцайт.

Image

В историческия център се намира най-старият манастир в Австрия – Schotten Kloster, построен през 1155 г., а църквата “Мария ам Гещаде” е една от най-значимите сгради в готически стил.

Image

“Свети Стефан” пък е символ на австрийската идентичност. Катедралата е възстановена, след като през Втората световна война е разрушена почти до основи. Порталът Riesentor, който е в романски стил, и Кулата на езичниците, са от XIII в. След като базиликата изгоряла при пожар през 1258 г., в началото на XIV в. е издигната готическата постройка

Друга важна част от историческия център е улица “Рингщрасе”, на която са разположени театри, музеи и големи частни сгради от периода Грюндерцайт (с този термин се обозначава развитието в индустриално и културно отношение в края на XIX в.).

Дворецът “Шьонбрун”

Image

Посещението на двореца “Шьонбрун” – бароков ансамбъл, служил като лятна резиденция на кралското семейство, може да ви отнеме цял ден. Дворецът бил разрушен при нападение на турците през 1683 г., а през 1695 г. бил възстановен. Сградата е реставрирана и днес изглежда така, както е изглеждала през 1918 г.

Според ЮНЕСКО, зимната градина е най-дългата в света, а оранжерията с палмите, най-голямата за Европа, е разделена на три климатични зони. Задължително разгледайте многобройните помещения в стил рококо с екскурзовод. Докато сте там, посетете и зоологическата градина “Шьонбрун” – най-стария зоопарк в света, създаден през 1752 г.

Замъкът “Хофбург”

Image

В миналото “Хофбург” е бил зимна резиденция на кралското семейство, а днес е официална резиденция на президента на Австрия. До 1918 г. замъкът играе важна роля за Хабсбургската империя. Тук може да видите Сребърната колекция, както и Музеят на Сиси, в който са изложени лични вещи на императрица Елизабет, съпруга на Франц Йосиф І. Освен това можете да разгледате Кралските покои, където ще видите мебели и принадлежности от втората половина на XIX в.

Музеят на историята на изкуството

Image

Музеят на историята на изкуството е разположен съвсем близо до замъка “Хофбург” и в него се съхраняват някои от произведенията на изкуството и артефактите от Хабсбургската колекция. В музея, който е завършен през 1891 г., можете да видите колекция с произведения на изкуството на древните египтяни и гърци, както и творби на Питер Брьогел Стария и Албрехт Дюрер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons