fbpx Skip to main content

Туристически пътеводител за Осло

Разположена на живописен фиорд, красивата столица Осло предлага на посетителите голямо разнообразие от забележителности.

Акер Брюгге

Image

Акер Брюгге е популярна дестинация както сред туристите, така и сред местните. Някога тук са се намирали най-големите корабостроителници на Норвегия, а днес това живописно място, разположено на едноименния фиорд Ослофиорд, е преустроено в привлекателен район за пазаруване и култура.

Туристите могат да се насладят на прекрасни гледки към пристанището на Осло от ресторантите, разположени на брега.

Ботаническа градина

Image

Ботаническата градина в Осло е недалеч от центъра на града и до нея може да се отиде пеша. Посетителите имат възможността да видят красиви цветя и храсти в естествената им среда.

Исторически музей

Image

Историческият музей позволява на посетителите на града да се запознаят с начина на живот на норвежците преди 9000 години. Туристите могат да научат повече за викингите в този прекрасен музей, разположен в близост до Кралския дворец в Осло.

Музей “Ибсен”

Image

Хенрик Юхан Ибсен (1828–1906) е най-прочутият норвежки драматург, станал световноизвестен благодарение на приноса си към съвременната драма.

Музеят “Ибсен”, разположен на юг от Кралския дворец, позволява на посетителите да научат повече за живота и творбите на драматурга.

Ски музей “Холменколен”

Image

Ски музеят “Холменколен” предлага исторически поглед към развитието на ски спорта в Норвегия. От тази популярна туристическа атракция се откриват прекрасни гледки към Ослофиорд.

Музей на викингските кораби

Image

В Музея на викингските кораби има три кораба на викингите от IX в. Тези стари ветроходни кораби са доста добре запазени и музеят е сред най-популярните туристически дестинации в Осло. Сградата му е разположена близо до други музеи на полуостров Бигдой и дотам се стига с автобус или с ферибот от Осло.

Център на Нобеловата награда за мир

Image

Центърът на Нобеловата награда за мир в Осло е създаден през 2005 г. Изложените експонати “разказват” за нобеловите лауреати и за шведския индустриалец и изобретател Алфред Нобел.

По волята на Алфред Нобел, Нобеловата награда за мир се връчва ежегодно в Осло на човека, направил най-много за братството на нациите, за отмяната или намаляването на професионалните армии и за организирането и насърчаването на конгресите за мир.

Пристанището на Осло

Image

Пристанището е сред най-големите атракции на Осло. Разположено е на Ослофиорд и е една от най-популярните дестинации както сред туристите, така и сред местните жители. Центърът на Нобеловата награда за мир, Общинският съвет и дворецът се намират в близост до него. Пешеходната улица Акер Брюгге е страхотно място, където човек може да хапне и да се наслади на живописната обстановка.

Университетът в Осло

Image

Университетът в Осло е основан през 1811 г. и е най-голямото и престижно висше учебно заведение в Норвегия. В университета работят около 5,000 души, а студентите са около 30,000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons