Skip to main content

Пътеводител за забележителностите на открито в Будапеща

Будапеща е град пълен с възможности. Независимо дали сте любител на приключенията, историята, изкуството или културата – тук ще ги намерите. За да ви помогнем при планирането на вашето посещение в Будапеща, направихме списък с някои от най-интересните местни забележителности на открито.

Преминете по Верижния мост

Image

Това е първият постоянен мост, свързващ Буда и Пеща. Когато за пръв път бил отворен, през 1849 г., мостът бил смятан за инженерно чудо. Преминавайки по него, и имайки възможността да сравните двете части на града, ще осъзнаете защо Будапеща се смята за „Перлата на река Дунав“.

Разходете се из Крепостния хълм

Image

Разположен от страната на Буда, Крепостният хълм е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, и достатъчно малък, за да го обиколите пеша. Тук ще може да видите някои от най-важните средновековни паметници и музеи на града, като Кралския дворец, кулата Мария Магдалена, църква Матиас и др.

Прекарайте следобеда в градския парк

Image

Паркът е с площ 302 акра и е разположен в центъра на града. Една от най-отличителните характеристики на парка е огромната изкуствена ледена пързалка – най-голямата такава в Европа. В допълнение ще може да се насладите на голям брой паметници, музеи, минерални извори, градини и езера; да направите чудесни снимки в зоологическата и ботаническата градини или просто да се полюбувате на архитектурата на замъка Вайдахуняд.

Релаксирайте в горещите извори

Image

Не е учудващо, че Будапеща е известен като „Град на баните“, тъй като разполага с повече от 120 горещи извора, датиращи от времето на келтите и римляните. Уникалното разположение на града позволява на подземните минерални извори да се смесят с карстовите, образувайки по този начин вода с лечебни свойства, помагаща при заболявания като артрит, гръбначни заболявания, астма, хроничен бронхит и т.н.

Посетете националния резерват Кечкемет

Image

На около един час път от Будапеща се намира Кечкемет – природен резерват с много защитени видове. Тук хората идват, за да си починат, да се разходят, да ловят риба и т.н. Самият път до тук е доста живописен, тъй като минава през пясъчни дюни, житни поля, ливади и очарователни селца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons