fbpx Skip to main content

6 неща, които задължително трябва да направите в Залцбург

Ако някой ден ви се случи да посетите Залцбург и не сте запознат с местните забележителности и традиции, ето няколко неща, които задължително трябва да направите.

Опитайте Моцарт-кугел

Image

Залцбургският шоколатиер Paul Fürst изобретил тези бонбони през 1890 г. и ги кръстил на името на най-известния жител на своя град – Моцарт. Бонбоните представляват сърцевина от шамфъстък, марципан и нуга, обвити в млечен шоколад. В сладкарницата на Fürst и до днес моцарт-кугелите се изработват ръчно. Много по-евтини и почти толкова вкусни моцарт-кугели се продават навсякъде в Залцбург, както и в цяла Австрия.

Изпийте един литър бира

Image
От векове монасите в Австрия варят бира, а едно от най-добрите места за консумиране на традиционната еднолитрова „Märzen“е под кестените в бирената градина Bräustüberl в квартал Mülln.

Отидете на класически концерт или театър

Image

Не може да отидете до Залцбург и да не посетите някой класически концерт. Малко от туристите са запознати с факта, че в замъкът Мирабел се провеждат едни от най-добрите класически концерти.

Опознайте местните жители

Image

В разгара на туристическия сезон, Залцбург е препълнен с туристи, което определено ще ви затрудни ако искате да усетите автентичната местна атмосфера. Все пак бихте могли да се смесите с местното население в някои определени места като кафе Shakespeare на площад Mirabell или в някое от заведенията на университета.

Разходете се до някой от хълмовете

Image

В Залцбург има няколко хълма, а най-добрата гледка се разкрива от Mönchsberg или Festungsberg, което е и причината те да са най-посещаваните.

Почетете книга в Стария град

 Залцбург е оставил своята следа и в световната литература, така че бихте могли да седнете в някое спокойно заведение и да се запознаете с произведенията на някои от най-известните местни писатели. Автори като Стефан Цвайг, Георг Тракл, Томас Бернхард и много други са написали отлични литературни произведения, които завинаги ще останат в световната литература.

Насладете се на мелодиите на Glockenspiel

Image
Glockenspiels представлява музикален инструмент, състоящ се от 35 камбани, свирещи 40 различни мелодии. Ако застанете на площад Residenz може да чуете неговите мелодии всеки ден в 11:00 и 18:00 часа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons