fbpx Skip to main content

Съкровището на Сан Дженаро в Рим

Пътешественици, ако планувате да посетите скоро Рим, то знайте, че най-скъпото съкровище в света ще бъде изложено в града от 30 октомври до 16 февруари в Музея на Фондация Рим. Съкровището на Сан Дженаро – светецът покровител на Неапол, рядко напуска пределите на южния италиански град и само сега ще може да го видите и вие. В изложбата са показани 70 експоната, сред които колието и митрата на светеца. Шедьоврите от злато, сребро, диаманти и изумруди се пазят от властите вече седем века.
Почитан от 5-ти век, Сан Дженаро е най-популярният католически светец според проучване на Ватикана. Папи, короновани особи и знаменитости от цял свят са дарявали ценности като почит и благодарност към светеца. Уникалното съкровище се съхранява в специален музей – трезор във вътрешността на градската катедрала на Неaпол. Съкровището е недокоснато от векове и продължава да пази своето сакрално достойнство – то никога не е било накърнявано от набези на крадци, нито е финансирало войни. Самият Наполеон, известен като опустошител на всички земи, до които се е докоснал с армията си, не само че не посяга на съкровището, но дори прибавя към него дарохранителница от злато, сребро и скъпоценни камъни, изработена с изключително майсторство и изящност.
В изложбата намират място общо 70 експоната. Сред най-ценните предмети е огърлицата, дар от династията на Бурбоните за бюста-реликварий на светеца. Тя се състои от 13 масивни златни халки, покрити с рубини, диаманти и изумруди. Самият бюст-реликварий е направен от сребро, емайл и скъпоценни камъни. Реликварият е с форма на миниатюрна готическа катедрала от злато и сребро, а на върха му блести един от най-едрите изумруди в света. Той съхранява капки от кръвта на светеца Сан Дженаро, живял от 272 до 305 г. от н.е. Безценен експонат е и митрата на светеца. Тя е украсена с 3326 диаманта, 198 изумруда и 168 рубина.
Компютърно анимирани оригинални портрети на благородници, изразителни статуи на светци, сребърни разкошни кръстове и бокали завършват колекцията, която досега не е напускала Неапол, освен когато е била временно преместена във Ватикана, докато градът е бил бомбардиран през Втората световна война.
Заповядайте на нашите екскурзии до Рим и отделете време да видите най-ценното съкровище в света!

Image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons