fbpx Skip to main content
The Shard (Дъ Шард)

The Shard – как един визионер промени лондонския пейзаж

The Shard (Дъ шард) е един от най-новите и безспорно най-характерният небостъргач, намиращ се в централната част на Лондон. Името на сградата се превежда на български буквално като къс стъкло или метал, като трябва да отбележим, че то напълно приляга на екстравагантната и естествена форма на зданието.

The Shard (Дъ Шард) през нощта
The Shard (Дъ Шард) през нощта

Ървайн Селар, един от собствениците на сградата, е визоинерът, благодарение на когото тя съществува в този си вид днес. През 1998 г. той купува няколко сгради на южния бряг на Темза (The Southbank Towers) с идеята на тяхно място да построи небостъргач от световна класа, който да пленява въображението на хората.

Ървайн Селар (Irvine Sellar)
Ървайн Селар (Irvine Sellar) – визионерът зад The Shard

През 2000 г. предпиемачът се обръща към световноизвестния архитект Ренцо Пиано (създател на центъра Помпиду в Париж, на Метрополис в Амстердам и пр.) и на обяд в Берлин му предлага да проектира сградата, но първата реакция на Ренцо Пиано е негативна. Той заявява, че не харесва високите сгради, които според него „са арогантни, агресивни, като крепост“. Все пак хармонията на железопътните линии и красотата на Темза успяват да повлияят на архитекта и той набързо скицира на гърба на менюто си „нещо, което удивително много прилича на това, което е The Shard (Дъ Шард) днес“.

Ренцо Пиано и скица на The Shard
Ренцо Пиано и скица на The Shard

Следват няколко трудни години за проекта, тъй като началният инвестиционен план пропада, заради разразилата се икономическа криза. През 2008 г. бъдещето на The Shard (Дъ Шард) е подсигурено с привличането на Катар като инвеститор. За построяването на сградата са използвани авангардни инженерни решения, като например строителство от горе надолу (докато все още се копаят част от основите, горните части на сградата се строят около основното ядро, което вече е поставено и стабилизирано). За един 36-часов период от време са излети 5 400 м3 бетон, което е равно на 700 пълни бетоновоза (един на всеки 3 минути). На 5 юли 2012 г. небостъргачът е открит официално от министър-предателя на Катар, Шейх Хамад Бин Ясем Бин Хабор ал Тани, с блестяща церемония, на която се слага край на 12 годишния труд на хиляди хора, благодарение на който е създадена тази символична за лондонския пейзаж сграда.

Официална церемония за откриването на The Shard
Официална церемония за откриването на The Shard

Днес The Shard (Дъ Шард) остава верен на концепцията за „вертикален град“ като в неговите 95 етажа (310 м) се помещават офиси, хотели, ресторанти и редица други атракции.

Гледка от един от ресторантите в The Shard
Гледка от един от ресторантите в The Shard
Строителство на The Shard (Дъ Шард)
Строителство на The Shard (Дъ Шард)
Строителство на The Shard (Дъ Шард)
Строителство на The Shard (Дъ Шард)
The Shard (Дъ Шард)
The Shard (Дъ Шард)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons