fbpx Skip to main content

Хамбург – зелената столица на Европа

Хамбург или Свободният ханзейски град Хамбург, е вторият по големина град в Германия (след Берлин) и седми в Европейския съюз, както и най-големият град в ЕС, който не е столица. Разположен е на река Елба, над мястото където тя се влива в Северно море. В Хамбург се намира най-голямото морско пристанище в страната и трето по площ и обработени товари в Европа (след Ротердам и Антверпен). Той е главен град на една от шестнадесетте провинции на Германия, носеща същото име. Заради голямото значение на пристанището за цялата страна, в Германия градът често е наричан „Врата към света”.

Пристанището нощем
Част от пристанището с новостроящата се филхармония на заден план.

Хамбург е един от основните индустриални центрове на Германия – там се намират фабриката на Еърбъс, корабостроителницата Блом и Фос, централата на козметичните гиганти Нивеа и Теза, германската централа на Филипс, най-големият медодобивен завод в Европа “Аурубис”, едната от двете фабрики за пиана и рояли Стейнуей, компанията за писалки Монблан, пивоварна Холстен и др. Хамбург е разположен на мястото, където реките Алстер и Биле се вливат в Елба. В центъра на града река Алстер е изкуствено преградена и образува едноименно езеро, разделено на две части. Многобройните реки и канали на територията на града се пресичат от над 2500 моста. Това прави Хамбург града с най-много мостове в Европа – повече от Амстердам, Венеция и Лондон взети заедно. Към територията на града принадлежат и островите Нойверк, Шархьорн и Нигехьорн, както и националният парк Хамбургишес Ватенмеер.

Река Елба
Един от ръкавите на река Елба.

През XIV век Хамбург става един от основателите на търговския съюз Ханза. Ханза, Ханзейски съюз или Ханзейска лига е съюз на търговски гилдии в Северна Европа в периода XII – XVII век. Съюзът изгражда и поддържа търговски монопол в Балтийско море, част от Северно море и голяма част от Северна Европа. Градовете на Ханзата имат свои собствени закони и взаимно си осигуряват помощ и защита. Столицата на Ханзата е град Любек, намиращ се в Северна Германия, на 68 км от Хамбург. Ханзата обединява всички градове за защита на търговските интереси на членуващите свободни градове. Тя съществува и до днес, с някои малки прекъсвания. И до днес за някои градове, като нарицателно остава името ханзейски град, каквито са Хамбург, Любек и Бремен. В своята богата история Хамбург е бил под датско владение, част от Свещената Римска империя и столица на департамента Буш-дьо-л’Елб по време на френското владение. През 1815 г. Хамбург става част от Германския съюз а през 1867 – член на Северно германския съюз. През 1871 г. се присъединява към Германската империя.

Куин Мери 2
Един от най-луксозните круизни кораби в света – Куин Мери 2 в хамбургското пристанище.

В началото на XX век Хамбург се превръща в космополитен град, базиран основно на търговията с цял свят. По това време “Хамбург-Америка” става най-голямата трансатлантическа параходна компания. В града са централите и на други параходства, с линии до Южна Америка, Африка, Индия и Източна Азия. Хамбург е пристанището, от което много германци и източноевропейци се отправят към Новия свят. С морския си чар и откритост към света ханзейският град Хамбург е един от най-красивите големи градове в Европа и предлага на своите гости предимствата както на градския бит, така и на живота сред природата в най-чист вид – разнообразие от хотели, ресторанти, театри и магазини, изискани плажове по поречието на Елба и зелени брегове на Алстер, оживено пристанище и забележителности от 1200-годишната история на града. Пищна зеленина, наситено сини езера и бълбукащи фонтани сред пулсиращата джунгла на големия град – Хамбург доказва, че природата и градската среда могат да съществуват в чудесно съжителство. „Зеленият крайбрежен град“ отдавна си е спечелил популярност и през 2011 г. беше избран за зелена столица на Европа. Това не е учудващо, след като почти половината от територията на града е заета от зони за почивка и зелени площи, защитени зони и гори. Наред с това пристанището, градският плавателен канал и Алстер придават на този ханзейски град неповторим морски чар. По плажовете, кейовете и малките пристани, между луксозните круизни кораби, гигантските контейнеровози и грижливо реставрираните кораби-музеи, световният пристанищен град предлага всякакви развлечения за свободното време – включително и изкушението да потеглите на далечно пътуване. Задължителна при посещението в Хамбург е обиколката на пристанището и историческия квартал със складовете (Speicherstadt) със старите му мостове. Само тук можете да видите Миниатюр Вундерланд (Miniatur Wunderland) – най-голямата железница-модел в света.

Новата филхармония в Хамбург
Така ще изглежда новата филхармония след завършването си.

Но естествено Хамбург предлага и оживена модна и културна среда. Елегантни търговски пасажи, изискани бутици, антикварни и деликатесни магазини примамват към дълга обиколка по магазините. А вечер над 300 театъра, музикални сцени, вариетета и сцени на „малкото изкуство“, като, разбира, се не бива да се забравят световни събития като мюзикъла на Дисни „Цар Лъв“, „Котките” на Андрю Лойд Уебър, „Mamma Mia” и др. предлагат културни събития, както подобава на един голям световен град. Символ на музиката на бъдещето е Филхармонията на Елба. Тази впечатляваща концертна зала, която се строи в момента, ще бъде новият символ на града в пристанищния район. Първата обществена опера в Германия отваря врати в Хамбург на 2 януари 1678 г. Първоначално операта се намира в в скромна дървена сграда. По-късно в непосредствена близост е построена нова сграда, на място, на което операта се помещава до ден днешен. Тук Монсерат Кабайе започва световноизвестната си кариера. Множество други звезди като Лучано Павароти и Мария Калас също са чести гости на операта. Наситени с преживявания часове предлага знаменателната за нощния живот на Хамбург улица „Репербан“ (Reeperbahn) с множеството си клубове, дискотеки, барове, кръчми и кафенета. Освен това Хамбург е известен и извън границите си с най-големия народен празник на Севера – Hamburger DOM, Alstervergnügen, рождения ден на пристанището (Hafengeburtstag), неделния рибен пазар, празника на японската цъфнала вишна, а по Коледа – с множеството коледни базари.

Театър Нойе Флора в Хамбург
Театър Нойе Флора представя “Фантомът от операта” на Андрю Лойд Уебър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons