Skip to main content

У Флеку – най-старата пражка бирария

Първият писмен документ, в който се споменава за бирарията, датира от 1499 г., когато къщата, в която тя се помещава, е закупена от пивовара Вит Скременец. Това прави У Флеку единствената европейска бирария, която произвежда бира в продължение на повече от 500 години без да спира. През 1762 г. бирарията е купена от Якуб Флековски, който дава днешното й име – “У Флеку” (на чешки U Fleku – при Флековците). По време на комунистическия режим в Чехия бирарията е национализирана, но след смяната на държавното управление тя е върната на собствениците й.

Уфлеку
У Флеку

Днес автентичната обстановка в историческата сградата е допълнена от стилното обзавеждане във всички зали на бирарията – зала “Академията”, където се срещали известните личности на XIX и началото на XX век, зала “Вацлавка” с изрисувани прозорци и рицарската зала, реставрирана и обзаведена в среновековен стил. Клиентите могат също така да се настанят под открито небе в бирената градина.

Уфлеку - интериор
У Флеку – интериор

У Флеку е не само един от най-известните ресторанти в Прага, но също така и любимо място на почитателите на бирата от цял свят. Бирарията прави свой собствен тъмен лагер, който можете да опитате само на място. Лагерът се произвежда от напълно натурални съставки – вода, хмел, мая и четири вида ечемичен малц. Всеки ден в бирарията се се консумират около 2000 халби лагер.

Уфлеку - бирената градина
У Флеку – бирената градина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons