Skip to main content

Играта на петанк – страстта на французите

Петанк – играта с топки

Навярно всеки, посетил Франция и особено Южна Франция, е изпитал любопитство при вида на развълнувана група от хора, които съсредоточено и разпалено хвърлят метални топки върху чакъла в парка, под дебелата сянка на чинарите. Човек няма как да се присъедини към задължителните зяпачи, за да погледа тази забавна игра – играта на петанк, или както я наричат французите  – jeu de boules  – игра с топки.

Петанк
Петанк

Какво означава петанк и откъде произлиза?

Думата петанк идва от “пие таке” (събрани крака на провансалски диалект), тъй като при хвърлянето на топката краката на играча са събрани и неподвижни един до друг. Петанка произлиза от стара провансалска игра, чиито корени могат да бъдат проследени до XVIII век, но става особено популярна в началото на XX век. Според слуховете, дори по време на Първата световна война, френските войници играели петанк, като вместо метални топки хвърляли истински гюлета.

Петанк
Петанк

Жул Леноар – изобретателят на петанка

Петанк се играе предимно от пенсионери, тъй като не изисква физически усилия, а само свободно време и желание за общуване и социални контакти. А че не са нужни особени сили, за да играеш петанк, е показателен фактът, че съвременните правила са измислени от човек, страдащ от ревматизъм – Жул Леноар.

Петанк
Петанк

Правилата на играта

А ето накратко и правилата на играта: петанк се играе на правоъгълна чакълеста настилка с размери 5 на 15 метра. Използват се топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 грама, а диаметърът им е около 70 мм. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки. Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището, откъдето хвърлят и всички останали.

Петанк
Петанк

Кошонет – малкото дървено топче

Началото на играта се поставя с хвърлянето на едно малко дървено топче, което се нарича кошонет (буквално прасенце). Кошонетът трябва да се хвърли на разстояние минимум 5 метра от началния кръг. Двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърлят максимално близко до кошонета.

Кошонет
Кошонет

 Шутъри и пойнтъри

Хвърлянето на топките се разделя на два вида – пласиране и стрелба. Играчите, които са добри в стрелбата, се наричат шутъри, а тези в пласирането – пойнтъри. В стратегически план първо играят пойнтърите, а шутърите стоят в резерв и се включват, само ако се наложи да бъдат премахнати противниковите топки около кошонета. Когато и двата отбора хвърлят топките си, започват да се броят точките. Всяка топка носи по 1 точка, като играта печели отборът с повече топки близо до кошонета. Играе се, докато единият отбор набере 13 точки и спечели мача.

Петанк
Петанк

Победители и победени – с чаша пастис в ръка

Макар играчите да са изключително съсредоточени, по време на играта се разказват истории, отправят се шеги и така хората се сближават един с друг. Накрая всичко завършва с чаша пастис, за победени и победители.

Петанк и пастис
Петанк и пастис

Правилото Фани – сваляне на панталоните

По време на състезанията не липсват и куриозни смешни моменти. При аматьорската игра петанк съществува правило, че ако единият отбор загуби 0:13, играчите си свалят панталоните и целуват разголените задни части на съблазнителна девойка, ликът на която е отпечатан на снимка. Правилото се казва “Фани”, тъй като е въведено от френска любителка на играта на име Фани. Но поне се знае, че нито една французойка не ревнува мъжа си от Фани.

Фани

Петанк вече набира популярност и в България. В София играчи на петанк могат да се видят зад хотел Хилтън и Народната библиотека. В Бургас – в Морската градина, а в Пловдив на Гребната зона. За желаещите да опитат играта можем да кажем само, че всичко, което е необходимо, за да играеш петанк е комплект метални топки, заравнено място и весели приятели.

Най-сладко петанк се играе в прекрасната Франция – пътувайте с нас и опознайте тази разнообразна страна!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons