Skip to main content

Сен Тропе и любимите му Бриджит Бардо и Луи дьо Финес

Сен Тропе е малко градче на Лазурния бряг, придобило обаче световна слава и превърнало се в любимо място за почивка на богатите и известни хора. В средата на XX век това почти неизвестно градче пленява светa на изкуството и киното и започва да се появява в платната на Пол Синяк и Матис, в произведенията на Мопасан, във филмите на Роже Вадим и Жан Жиро.

6172461-9223221

Голям принос за неговата популярност има френската актриса Бриджит Бардо. През 1956 г. тя снима там филма „И бог създаде жената”. Бриджит е само на 22 години, до този момент има около 15 роли зад гърба си, но именно този филм на нейния тогавашен съпруг, известният режисъор Роже Вадим, я превръща в звезда и в сексимвол. Особено красива и революционна за историята на киното е сцената, в която Бриджит Бардо танцува на стола, изцяло подвластна и отдадена на музиката и чувствата. Тази сцена се счита за една от най-еротичните сцени в света на киното. Бриджит Бардо и до днес продължава да живее уединено в любимия си дом, близо до любимото Сен Тропе. Нейните родители са имали къща там, а Бриджит цял живот е мечтала да има къща във водата и затова купува друго имение. Нейното имение се казва „La Madrague”, което преведено от френски означава „голямо заграждение с мрежи, поставени в морето за ловене на риба тон.” Това имение е преживяло славни дни и големи забавления. Там са се събирали, за да черпят с пълни шепи от живота, редица знаменитости. Именно над тази къща един от съпрузите на Бардо, милиардерът Гюнтер Закс, изсипва от хеликоптер цял дъжд от листа от рози. Днес Бриджит предпочита приятелството и компанията на многобройните си домашни любимци. Тя вече е завещала „La Madrague” на фондацията си в защита на животните.

Определено сладкишът, който се консумира в Сен Тропе – tarte tropezienne (тропезианска тарта), дължи популярността си също на Бардо. Един полски майстор, който има сладкарница в Сен Тропе, приготвя сладкиш за екипа на Роже Вадим по наследена от баба си рецепта. Бриджит остава във възторг от тази кифла с крем, поръсена със захар, и оттогава винаги я консумира в компанията на чаша розе.

Споменавайки Сен Тропе, освен за красивата Бардо, се сещаме и за една забавна история, разказана от режисьора Жан Жиро – тази за полицая от Сен Тропе. Главната роля на полицая Крюшо се изпълнява от безпорния гений на френската комедия – Луи Дъо Финес. “Полицаят от Сен Тропе” е всъщност първият филм от поредицата за легендарните полицаи. Интересна е историята за появата на тази поредица. Тя хрумва на режисьора, когато по време на почивката му в Сен Тропе му открадват видеокамерата от плажа. Жиро се оплаква в местното полицейско управление за кражбата, но от там му отговарят, че не се занимават с подобни дреболии. Така Жиро решава да осмее полицаите от Сен Тропе във филм. След успеха на първия филм от 1964 г. се появат една след друга останалите истории – “Полицаят от Ню Йорк”, “Полицаят се жени”, “Полицаят се пенсионира”, “Полицаят и извънземните” и “Полицаят и полицайките”.

През 2014 г. се отбелязаха 100 години от рождението на Луи Дьо Финес и 50 години от създаването на филма “Полицаят от Сен Тропе”. Сега гостите на Сен Тропе могат да видят полицай Крюшо и да си направят снимка пред неговото обичайно място – легендарната жандармерия на Сен Тропе. И макар снимката да бъде с преоблечен като симпатичния полицай артист, емоцията ще е неописуема!


Saint-Tropez_Gendarmerie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons