Skip to main content
Холгер Данске главна

Холгер Данске – призрачният герой защитник на Дания

Ожие Датчанина или Холгер Данске (от датски) е легендарна фигура във фолклора на северните народи, който за първи път се появява в старите френски “chansons de geste” (песни възпяващи героични постъпки и събития) и по-точно в цикъла поеми „Geste de Doon de Mayence”. Ожие за първи път е описан като един от рицарите на Карл Велики в „Песен за Роланд”, писана някъде около 1060 г. сл. хр. В тази поема му е отредена съвсем незначителна роля, като единствената връзка с Дания е неговото име – Ожие Датчанина. Около 200 години по-късно, Ожие вече е главно дейставщо лице в друга поема – „Chevalerie d’Ogier de Danemarche” (писана в началото на XIII век). Тук той е син на датския крал Джефри, който е враг на Карл Велики и предава Ожие като заложник на императора.

Холгер Данске стенопис
Стенопис в шведска църква от XV век изобразаяващ митичния герой.

Постепенно Ожие се превръща в герой, като междувременно става и баща на син, убит по-късно от Шарло (един от синовете на Карл Велики). Търсейки отмъщение, Ожие убива Шарло и малко остава да стори същото и с баща му, с когото воюва цели седем години. В края на краищата двамата сключват мир и Ожие се присъединява към войските на Карл в похода им срещу сарацините, където убива исполина Брехус. След написването на тази поема Ожие става изключително популярен в Европейската литература. Най-вероятно той става известен в Скандинавия през XV век след превода на „Karlamagnus saga” (Сага за Карл Велики). Тогава за първи път е изобразен и върху стенописите в две църкви в Дания и Швеция. Също както Фредерик Барбароса, Свети Венцеслас и крал Артур, в датските легенди Ожие става „крал на планините” или спящ герой.

Холгер Данске Кронборг
Статуята на Холгер Данске в подземието на замъка Кронборг в Елсинор.

Една от многото легенди разказва че докато се скита из пустите коридори на замъка Кронборг, брадата му достига до пода. Той ще спи там докато един ден, когато кралство Дания е отново в беда ще се събуди за да спаси нацията. В друга легенда пък се разказва как феята Моргана (могъща магьосница в приказките за крал Артур) отвежда Ожие на митичният остров Авалон, от където той се завръща след двеста годишен престой за да спаси Франция. Легендата продължава с това че митичният герой присяда на мястото където се намира в момента след като е извървял целия път от Франция пеша. Статуята която се намира в подземията на замъка Кронборг в момента, всъщност не е оригинала. Оригиналът е поръчан на скулптора Ханс Педерсен-Дан през 1907 г., за хотел Мариенлист в град Елсинор и е бил отлят от бронз. В подземието на замъка Кронборг е поставено гипсовото копие по което е правена статуята и което всъщност става по-известно от бронзовата версия. През 1985 г. се налага подмяна на статуята с бетонно копие, тъй като през годините гипсът е разрушен непоправимо от влажният въздух в подземията на замъка Кронборг.

Холгер Данске оригинал
Оригиналната бронзова статуя на героя пред хотел Мариенлист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons