fbpx Skip to main content

На плаж в Париж – защо не?!

И наистина защо не?! Общината на Париж е направила всичко възможно в столицата на Франция да не липсва нищо от лятното настроение – средиземноморски палми, златист пясък и множеството водни забавления. От 2002 г. в Париж се реализира проект, който за 1 месец  (тази година между 20 юли и 18 август) превръща близо 4 km от бреговете на Сена в плажна ивица и осигурява множество забавления и активности между 9:00ч. и полунощ.

Плажът на р. Сена - истинска лятна атракция
Плажът на р. Сена – истинска лятна атракция

За целта тази година още от края на юни започна усилена подготовка – по бреговете на Сена се изсипаха около 5000 тона пясък, засадиха се над 500 палми, а шезлонгите и чадърите са безчет. Предвидени са безплатни концерти, диско вечери и забавления за всички възрасти. По поречието на реката се построиха специални пунктове за детска анимация, разграничена възрастово. Помислено е за всички, но за любителите на спортните занимания Сена през лятото е истинско съкровище: тук те могат да наемат велосипед, да карат водно колело, да се отдадат на йога, тай-чи, плажен волейбол, катерене, пeтанг (разбира се!). Въпреки че не могат да се потопят в реката, на разположение на туристите са душове и басейни, къдетo да се разхладят.

План на плажовете на левия и десния бряг на р. Сена
План на плажовете на левия и десния бряг на р. Сена

В самото начало на стартирането на проекта през 2002 г. пясъчната ивица се появява най-напред на десния бряг на р. Сена, между мостовете Pont de Sully и Pont Des Arts. През 2006 г. място за плажуване (макар и по-малко) възниква и на левия бряг. Трансфер между плажовете на двата бряга предлагат специални кораби, в които посетителите могат да пийнат разхладително питие. Тази година плажовете са три – последният е разположен в обширното пространство около кметството на Париж. Французите се шегуват, че и този път гостоприемството на кмета на Париж се е проявило, неслучайно кметство на френски език е “hotel de ville” – в превод “сграда на града”. Там са съсредоточени голяма част от спортните съоръжения.

Пред
Пред “Hotel de ville”

За 2015 г. общината на Париж е похарчила 2 млн. евро за плажа край Сена. Очакваните посетители са 6 млн. души. Познавачите казват, че има само една разлика между плажа в Париж и плажовете в Сен Тропе – жените си стоят с горнищата на банските, вероятно респектирани от близостта на Нотр Дам и Лувъра, както и от високите глоби, които общината налага. Глоба от 35 евро е заплашен да плати всеки, който се къпе във водата на Сена. Къпането в реката е забранено още през далечната 1923 г., а днес редица организации предлагат прочистване на водата и отново възстановяване на плуването. Ако този проект се реализира – плажът по бреговете на р. Сена би привлякъл двойно повече посетители, смятат френските социалисти, които лансират идеята. Тогава лятното посещение на френската столица ще получи още един нюанс – слънчев и лежерен, от който няма причина да не се възползваме! При това – напълно безплатен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons