Skip to main content

SPRITZ – цветни наздравици от Венеция!

Шприцът е един от най-освежаващите коктейли за топлите вечери през лятото. Неслучайно в света се консумират повече от 450 милиона чаши „Spritz” годишно. Венеция е родината на тази напитка, макар че името на коктейла е с немско звучене. И това не е случайно. След победата над Наполеон и Виенския конгрес от 1815 г. земите на северните италиански градове попадат в австрийско владение. Така броят на австрийците във Венеция рязко нараснал. Военни, дипломати и търговци от Хабсбургската монархия били във възторг от атмосферата и богатата култура, която срещнали тук. Те усвоили местния маниер за бързи срещи на по питие в многобройните барове и кръчми на Лагуната. Още тогава районът, в който се намира Венеция, е известен с отглеждането на лозя с бяло грозде. Затова традиционната напитка, която най-често се консумира и до днес, е бялото вино от региона. Австрийците го намирали за доста силно и затова молели кръчмаря да го разрежда с малко вода. Глаголът “spritzen” на немски език означава „пръскам”, като смисълът е „пръскам вода в чашата с вино” и от тук „Spritzer” – вино, разредено с вода.

Вино, разредено с вода - често срещана комбинация в немскоезичния свят
Вино, разредено с вода – често срещана комбинация в немскоезичния свят

През XX век названието на алкохолното питие добива съвременното си значение: коктейл на основата на вино с горчив ликьор и “пръски” сода. Различните марки ликьори дават наситения цвят, специфичния вкус и богатството на аромати и нюанси. Основните стъпки за приготвянето на перфектния Spritz са популярни като “3-2-1”. Върху лед се сипват 3 части просеко (перфектният вариант е виното да е газирано), 2 части ликьор и се завършва с 1 част сода. Коктейлът се сервира в тумбеста чаша за вино с черна сламка. 

Ако поръчвате Шприц в заведение във Венеция, задължително ще Ви попитат какво точно желаете “Spritz Aperol” или “Spritz Bitter”. Това са двете най-популярни разновидности на Шприц, макар че разнообразието от ликьорите е голямо.

Необходимите продукти за приготвянето на Spritz
Необходимите продукти за приготвянето на Spritz

Spritz Aperol се приготвя с ликьора “Aperol”, популярен италиански аперитив с леко съдържание на алкохол – само 11%.  Оригиналната рецепта се пази в тайна от далечната 1919 г. Основните съставки са портокал, тинтява, ревен и хинин. Яркооранжевият цвят и богатият и комплексен вкус го правят изключително подходящ за смесване с други алкохолни напитки. Spritz Aperol е най-популярната разновидност на шприцето, както галено наричат коктейла венецианци. Сервира се гарниран с парче портокал и бучки лед, а често се поднася с брускети, маслинки, чипс или други дребни разядки.

Spritz Aperol
Spritz Aperol

Spritz Bitter – подходящ за любителите на Campari и неговия стипчив вкус. Campari е италиански аперитив, който се приготвя от горчиви билки, ароматни растения и плодове. От 1860 г., когато е измислена рецептата на ликьора, тя се пази в тайна. Все пак се знае, че яркочервеният цвят идва от наличието на насекомото, което се използва за производство на червен цвят – кохинил. Сервира се с маслинка и лед.

Spritz Campari
Spritz Campari

Венецианците консумират шприца предимно на бара, на един дъх и ако нямат време да поръчат втора чаша, отново се връщат при първа възможност. Идеята не е да се консумира безкрай, а да се общува, да се разменят мисли и впечатления. Може да се каже, че шприцът отговаря на темперамента на венецианци – ярък, експресивен, със слабо съдържание на алкохол, пристрастен към общуването и веселбата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons