Skip to main content

„Плаващи кейове” – новата провокация на Кристо Явашев

През април тази година Кристо Явашев представи в Рим новия си проект, озаглавен „Плаващи кейове”. Той ще може да се види през юни 2016 г. във водите на Lago d’Iseo в италианската област Ломбардия. Идеята на твореца е да се създаде пешеходна пътека, която да свързва малкия частен остров Сан Паоло, който се намира в средата на езерото, с бреговете в двете китни градчета – Салцано и Пескиера Маралио.

Частният остров
Частният остров “Сан Паоло”, от който тръгват “Плаващите кейове”

70-хиляди квадратни метра блестящ жълт плат ще се носи по водите на Лаго д’ Изео, а разходката по него ще е основната провокация към всички любители на изкуството на Явашев. 200 000 плаващи кубчета полиетилен ще поддържат конструкцията, което ще позволи на „плаващите кейове” да се издигнат над повърхността на водата и да се люлеят заедно с вълните. Те ще бъдат захванати за дъното със стоманени котви, а пробите за цялостната инженерна конструкция бяха направени с участието на български водолази в началото на тази година край Созопол. Друга гледна точка ще предлагат възвишенията на заобикалящите езерото Алпи – гледка от птичи поглед към „слънчевата пътека”, разкриваща незабелязани ъгли и променящи перспективи. Разходката по нея ще продължи и на сушата – по бреговете на градчетата Салцано и Пескиера Маралио.

Скица на проекта
Скица на проекта

Това не е първата творба на авангардния творец в Италия. Кристо Явашев и неговата съпруга Жан Клод, която почина през 2009 г., реализират няколко художествени проекта на Апенините. Първият е през 1963 г., когато покриват една от статуите във „Вила Боргезе“ в Рим. Следват опаковането на средновековна кула в Сполето, паметниците на Виктор Емануил II и Леонардо Да Винчи в Милано и една от най-мащабните акции в Рим през 1974 г., когато за 40 дни преобразяват стената на римския император Аврелиан в Рим. Преди да получи разрешение за реализацията на „Плаващите кейове”, Кристо предложил реализацията на сходни проекти в Япония и Аржентина. В Италия обаче властите веднага откликват и той се спира на алпийското езеро.

Екипът на Кристо във водите на алпийското езеро
Екипът на Кристо във водите на алпийското езеро

Както винаги, и този проект ще бъде финансиран от самия художник. Досега средствата за реализацията се набират чрез продажбата на скици на частни колекционери, музеи и галерии, както и с приходи от негови по-ранни произведения.  За „Плаващи кейове“ досега са събрани 10 млн. евро. На въпроса колко ще му струват, той отговаря лаконично: „Бюджетът е като дете, непрекъснато расте“.

„Плаващите кейове“ ще останат в езерото едва 16 дни. След демонтажа, всички материали за направата им ще бъдат рециклирани, както обикновено се случва с творбите на художника. Те ще продължат своя живот в скиците, фотографиите и спомените на преживелите разходката по слънчевата пътека в езерото Изео.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons