fbpx Skip to main content

Мечтаното пътуване с Ориент Експрес

Със сигурност една от мечтите на всеки заклет пътешественик е пътуването с легендарния влак Ориент Експрес. Това незабравимо пътешествие все още се счита за едно от най-впечатляващите и авантюристични изживявания.

В миналото Ориент експрес е луксозен пътнически влак, собственост на Compagnie Internationale des Wagons-lits. Неговото първо пътуване започва на 4 октомври 1883 г., а маршрутът е Париж – Истанбул. За създател на Ориент Експрес се счита белгиецът Жорж Нагелмакерс. Най-силният период на композицията са 20-те и 30-те години на ХХ век. Влакът обаче престава да обслужва редовна линия през 1977 г., но се запазва като сезонна туристическа атракция.

От 1982 г. собственик на влака е частната компания Venice Simplon-Orient-Express.  Влакът изпълнява няколко туристически маршрута, но най-популярният си остава свързващия двата континента – Европа и Азия – маршрут Париж – Истанбул. Днес бляскавите вагони в стил бел епок предлагат това атрактивно пътуване за 5 нощи. Влакът тръгва от същата гара, както в миналото – парижката Gare de L’Еst, преминава през Алпите, Будапеща и Букурещ и стига до Истанбул. Този класически маршрут се осъществява само веднъж годишно. При това по специална заявка, за специални клиенти и на специални цени. Това превръща в истинско събитие спирането му в страните, през които преминава, като от няколко години списъкът включва и България (спирката му е на гара Русе). Пътуването струва между 7 и 10 хиляди евро. Самото заминаване от Париж е също голяма атракция, тъй като определено Ориент Експрес връща времето назад с музиката, звучаща от вагоните и с персонала, който посреща пътниците с бели ръкавици. Всичко напомня за една отдавна отминала елегантност от времената на Бел епок. На фона на динамиката на останалите пътници, обурудвани с модерни телефони и айпади, влакът като че ли се е приготвил за едно пътуване във времето.

Неслучайно го наричат още и грандхотел на колела, тъй като предлага невероятно обслужване. Щастливите пътници са около 100 на брой и биват обслужвани от 50 души персонал. Със сигурност качеството на услугите по време на пътешествието и до днес е най-важният фактор за успеха на Ориент Експрес. Обзавеждането е много луксозно, предимно от дърво и кожа в модерния за времето стил Ар деко. Композицията се състои от общо 15 вагона, от които 7 спални, 3 вагон ресторанта, 1 клуб-бар, 1 вагон-баня със 7 самостоятелни кабини и фризьорски салон и още 3 сервизни вагона. Влакът представлява истински петзвезден хотел на релси, който се движи със скорост 100 километра в час. В трите вагон-ресторанта на влака – „Северна звезда“, „Ориентал“ и„Лазурен бряг“ храната се приготвя от френски готвачи и се сервира от италиански келнери. Това превръща пътешествието в едно истинско кулинарно изживяване.

В „Ориент експрес“ са пътували някои от най-известните и богати личности на ХIХ и ХХ век – Балзак, Флобер, Теофил Готие, Мата Хари, Марлене Дитрих, Кралица Елизабет II, Шарл де Гол и Никита Хрушчов. В него се развива и действието в романа на Агата Кристи „Убийство в Ориент експрес“. И макар в него вече да не пътуват шпиони, филмови актриси и крале, интересът към Ориент Експрес е все така голям. Съвсем наскоро три от вагоните на легендарния влак бяха продадени на търг на частни колекционери, като за тях бе заплатена сумата от половин милион евро. В света са запазени едва 40 вагона от Ориент експрес, което обяснява силния интерес към търга от частни колекционери и организации.

Пожелаваме и на вас едно такова изживяване с Царя на влаковете, където клиентите, макар и за кратко, се превръщат в истински царе!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons