fbpx Skip to main content

Вила „Ephrussi de Rothschild” – на гости в рая

Вила „Ephrussi de Rothschild” е едно от райските кътчета на Френската ривиера. Тя е разположена на полуостров Кап Фера, сред лазура на Средиземно море и зеленината на разкошен парк, която я заобикаля. Ако тази вила не беше собственост на Френския културен институт, тя със сигурност би била сред най-скъпите имоти в света.

Вила „Ephrussi de Rothschild”
Вила „Ephrussi de Rothschild”

Както подсказва името на вилата – нейната създателка не е от случайно семейство. Името й е Беатрис Ротшилд – член на фамилията на известните еврейски банкери от края на XVIII век, които са и основни спонсори на френските музеи. Освен средства, баронесата притежавала високо образование, изтънчен вкус и силна симпатия към културата и изкуството на ренесансова Италия. Тя посвещава голяма част от живота си на своето имение в Кап Фера и го превръща в безценна колекция от произведения на изкуството.

Изглед от Вилата
Изглед от Вилата

Беатрис Ротшилд е родена в Париж през есента на 1864 г. Възможностите, които има семейството й позволяват да получи добро образование и да пътува и събира впечатления от целия свят. Богатата наследница се омъжва на 19 годишна възраст за доста по-възрастния от нея еврейски милиардер от Одеса – Морис Ефруси. Беатрис страда от наследствена туберколоза, заради която не може да има деца. Този факт, както и пристрастеността на съпруга й към хазарта, довеждат до раздялата им през 1904 г. В тези времена на разводите не се гледа с добро око и тя запазва фамилията на мъжа си – Ефруси. Именно затова, вилата е известна като „Ephrussi de Rothschild” – фамилните имена на Беатрис.

Беатрис Ротшилд
Беатрис Ротшилд

През 1905 г. Беатрис за първи път открива Кап Фера и веднага се влюбва в спокойствието и омайната природа на врязания в Средиземно море полуостров. През 1907 г. нейният баща Алфонс де Ротшилд умира и остава наследство от 700 000 000 лири. Малко след това тя купува парцел на любимото си място от белгийския крал Леополд II и възлага проект за строежа на вилата на най-изтъкнатите архитекти от онова времето. Проектът е спечелен от архитекта Жак Обюртен, който в рамките на пет години (от 1907 до 1912 г.) успява да построи огромен палац в стил Италиански ренесанс.

de la villaЖеланието на претенциозната Беатрис било да смеси постигнатото от флорентинската и венецианската школа. Тя ангажира най-добрите европейски изкуствоведи и търговци да търсят обзавеждане за вилата в Кап Фера. Кресла, дивани, порцеланови сервизи, килими и картини пристигали на гарата с вагони. Постепенно къщата се превърнала в истинска колекция на декоративното изкуство от века на Просвещението.

villa d'ephrossie

Впечатляващ е и паркът, който оформя пространството около вилата – на площ от 7 хектара са разположени девет цветни градини – френска, флорентинска, провансалска, испанска, японска, екзотична, розова, каменна и зоологическа градина. Всички те заедно сформират кораб, чиито очертания могат да бъдат видяни от терасата на вилата. Гледката, която се разкрива от там, е трябвало да наподобява тази от лайнера „Île-de-France”, от който баронесата пазила много хубави спомени. 30-те градинари, които се грижели за градините, били облечени като моряци – с барети и червени помпони, а морето, което заобикаляло полуострова, й създавало усещането, че пътува на кораба.

jardins

Така баронесата превръща своята резиденция в екзотичен свят, населен с любими животни, между които маймуни, австралийски папагали, мангусти, газели, антилопи, фламинга и др. Във всяка от градините са засадени прекрасни цветя и екстериорът е допълнен от различни архитектурни елементи като перголи, фонтани, каменни арки, храмове и статуи. Със своите музикални фонтани „Ephrussi de Rothschild” е и сцена на класически произведения. Струите вода се издигат във въздуха на всеки 10 минути, а околността се оглася с красиво звучене. Особено впечатляващи са фонтаните вечерно време, когато към играта на струите се добавя и светлината от прожекторите.

VillaEphrussideRothschild 4

Година преди да почине, Беатрис завещава своята вила на Френския културен институт със завет тя да се превърне в музей. Така и става – музеят отваря врати през 1937 г. и до днес той е един от емблематичните музеи на Лазурния бряг. Освен постоянната експозиция, тук се организират множество временни изложби, провеждат се театрални постановки и концерти на открито. Благодарение на щедростта на баронесата, днес всеки един от нас може да се докосне до постиженията на италианските ренесансови школи и до тази “паралена вселена”, създадена от несметното богатството на фамилията Ротшилд.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons