fbpx Skip to main content
Коледен пазар главна

Коледните базари във Виена – едно незабравимо изживяване

Коледните базари и с какво ги свързваме?

Коледният базар (известен и като Christkindlmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket или Weihnachtsmarkt) е уличен пазар, който се организира в германоезичните страни в дните около коледните празници. Свързва се с обичая да празнуваме раждането на Божия син, а именно – Коледа. За пръв път такива пазари са организирани в Германия, Австрия, Южен Тирол и Елзас, но не в такъв бляскав и пищен вид, в който ги виждаме днес.

Типичен коледен базар на един от градските площади
Типичен коледен базар на един от градските площади

Предшественикът на коледните базари

Днес коледни базари има в повечето големи европейски градове. Те са резултат от развитието на това събитие, чиято първа проява е още през Средновековието в немско говорящата част на Европа. За предшественик на коледните базари се смята виенският „Декемврийски пазар” /”December market”/, проведен за пръв път през 1294 година.

Малка част от предлаганите лакомства
Малка част от предлаганите лакомства

Корените на виенския коледен базар

През 1294 г. император Албрехт I дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. Първият писмено документиран базар от този тип е този в Bautzen през 1384 г. Обратно във Виена, през XVI век се доближаваме съвсем до съвременния изглед на коледните базари – тогава така нареченият „Базар на Томас” /Thomasmarkt/ е проведен не просто по някое време през декември, а именно около Коледа и Нова година.

Дворецът Белведере с коледна украса
Дворецът Белведере с коледна украса

Какво представлява коледният базар?

Освен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти, той предлагал и вкусни джинджифилови хлебчета и сладкиши, които се приготвят от домакините специално за коледните празници. Около 200 години по-късно пазарът е преименуван на „Базарът на Бъдни вечер” /Weihnachtsmarkt/. Въпреки промените в името, самата концепция не е се променила – още от самото начало базарът е бил запазено място само за малки търговци –  хората, които осигурявали стабилни доставки на стоки за града и в най-трудните времена.

Коледният базар пред кметството на Виена
Коледният базар пред кметството на Виена

Къде се провежда коледният базар?

В много градове в Германия и Австрия началото на Коледните пости се възвестява именно чрез отварянето на такъв коледен базар, наречен “Weihnachtsmarkt”. Още от тогава тръгва и традицията той да се провежда на градските площади и съседните на тях пешеходни зони и посредством външни щандове да предлага храна, вода и най-различни предмети, свързани с Коледа.

Ръчно изработени играчки за елха
Ръчно изработени играчки за елха

Песни, танци и лакомства

В духа на коледните празненства всичко е придружено от песни и танци. На много места се поставят и театрални представления със сюжети от Новия Завет (най-често раждането на Божия син Исус Христос в Назарет). Неделима част от всеки коледен базар са аранжираната сцена на раждането на Исус Христос, традиционните павилиони, предлагащи коледни сладки и други лакомства – щолени, вурстове, топло греяно вино или специален пунш, десетки ръчно изработени предмети, различни украшения, играчки и орнаменти за коледната елха, книги и пр.

Коледно барбекю
Коледно барбекю

Магията на Коледа

Oт създаването си през Средновековието до днес, коледните базари са неделима част от празника, една от магиите на Коледа. Това е мястото, където коледният дух ще завладее всеки участник, без значение от пол и възраст. Днес Виена оживява по неповторим начин през последните месеци от годината. Коледните базари из площадите на австрийската столица започват още от средата на ноември и омайват с аромата, звуците и светлините си.

Коледна веселба
Коледна веселба

Коледа пред двореца Шьонбрун

Най-големите базари са разположени на площада пред кметството и при двореца Шьонбрун. Тъй като Виена е и една от основните сцени на европейската класическа музика, именно тук ще имате възможност да се насладите и на някой от десетките класически концерти, изпълнявани на открито из целия град. Разбира се организаторите традиционно предвиждат забавления за децата, като огромни ледени пързалки за кънки, както и коледните работилници.

Базарът пред Шьонбрун
Базарът пред Шьонбрун

Пътувайте до Виена и изживейте една незабравима Коледа!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons