fbpx Skip to main content
MAIN

Kопието на „Тайната Вечеря“ на Леонардо да Винчи в Миноритен кирхе, Виена

Миноритската църква е една от най-старите църкви във Виена, основана още по времето на Бабенбергите. Намира се в Стария град, на няколко крачки от Хофбурга.

outside look
Църквата гледана отвън.

През 1219 г., на връщане от кръстоносен поход, Леополд Бабенбергски спира в Асизи, където се среща със Св. Франциск и го моли да му изпрати монаси във Виена. Така във Виена идват четирима последователи на Св. Франциск и създават манастир около 1224 г., като се молят основно в църквата „Св. Катерина Сиенска“, която се намирала недалеч от двореца на херцога.

Gotische_Portale_der_Minoritenkirche_Wien
Готическият портал на църквата.

Скоро църквата добива името Италианската църква и през 1260 г. тук вече има 150 францискански монаси. Те са подпомагани финансово от големи аристократични семейства като фамилиите Лихтенщайн, Медичи, Рикасоли, Кавалканти, Стампа. В църквата са гробовете на някои представители на тези семейства. В продължение на над седем века църквата е претърпяла разрушения, пожари, бомбадировки, но разбира се и многобройни реконструкции. Била е преработена в бароков стил, но в края на XVIII век възвръща своя готически облик.

Maria am Gestade, Wien
Изящната украса на църквата е в типичен готически стил.

Днес църквата се гордее със своето впечатляващо мозаечно копие на леонардовата „Тайна вечеря“, правено от Джакомо Рафаели по време на наполеоновия престой във Виена. Наполеон поръчва творбата с цел по-късно да я пренесе в Милано и да я сложи в столовата на манастира „Санта Мария делле Грацие“, на мястото на оригинала, който той смятал да отнесе в Париж. Слава Богу не му достига време да осъществи тази идея. След окончателната победа над Наполеон при Ватерло през 1815 г., Хабсбургите откупуват творбата и тя до днес украсява „италианската църква“ на Виена или Minoritenkirche.

Last supper
Мозаечното копие на “Тайната вечеря” дело на Джакомо Рафаели.

Църквата притежава и други прекрасни скулптурни и живописни творби, сред които стенопис с лика на на Св. Франциск от Асизи от XV век.

St. Francis
Статуята на Свети Франциск от Асизи.
Altar_Minoritenkirche_Wien
Богато украсеният олтар на миноритската църква.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons