Skip to main content

Новата триъгълна кула на Париж

След няколко години бурни дебати, Париж най-накрая взе решение за стартирането на архитектурния проект „Tour triangle” – Триъгълната кула. За един град като Париж, който е раздвоен между класиката и модерността, даването на зелена светлина за строежа на подобна сграда, си е направо забележително. Очаква се през 2020 г. новата кула да се извиси в Изложбения парк на XV парижки район, на “Порт дьо Версай”.

Новото архитектурно бижу на френската столица ще бъде високо 180 метра и ще има 42 етажа. Проектът е дело на швейцарската архитектурна агенция Herzog & de Meuron. Жак Херцог и Пиер де Мюрон са световно известни архитекти. Те са създателите на много модерни проекти като олимпийския стадион „Птиче гнездо” в Пекин, „Алианц Арена” в Мюнхен и лондонската галерия Серпентина. По план в новата им сграда ще се помещава 4-звезден хотел със 120 стаи, ресторант, скай бар и офис помещения на площ от 70 000 кв. м. Проектът е на стойност 500 млн. евро и според френските издания построяването му ще отвори 5 хил. нови работни места.

Едва ли построяването на такъв небостъргач би впечатлило толкова много в днешния свят, в който непрекъснато четем за новоизникнали високи сгради с атрактивна архитектура и замисъл. Впечатляващото обаче е, че става въпрос точно за Париж, един град, който не е променял цялостно своя силует от XIX век.

Високите сгради тук са тема табу, но в крайна сметка градът едва ли би могъл да остане завинаги град-музей на фона на цялата динамика и интересните проекти, които ежедневно Париж ражда. Но откакто през 70-те години на миналия век беше построена 210-метровата кула Монпарнас, която много парижани и до днес смятат за ужасно грозна и несполучлива, управниците на града преосмислят строенето на небостъргачи и в Париж започват да действат правила, които не позволяват да се строят сгради с височина по-голяма от 36 м. През 2010 г., обаче, градските власти все пак разрешават построяването на жилищни сгради, високи 50 метра, и на 180-метрови кули с офиси в квартали в периферията на столицата.

Триъгълната кула е първият небостъргач, който получава разрешение за строеж след повече от 40 години. Новата кула има много противници предимно сред еколозите, които я обявяват за напълно безмислена, както и сред живущите в квартала. Обявяват я едновременно за „мегаломанска, антисоциална и неекологична”. Други критици смятат, че модерният дизайн е доста дразнещ на фона на останалите сгради в околността. Някои обаче са на мнение, че в 12-милионен град небостъргачите са необходимост, тъй като осигуряват повече пространство.

Голям принос в това, че кулата получи шанс за реализация, изигра кметът на Париж  – Ан Идалго. Тя е първата жена кмет на града и очевидно подкрепя проекти, които обогатяват въображението. След няколко отхвърляния на проекта, на 30 юни тази година, той беше най-накрая стартиран. Ан Идалго, написа в Twitter, че е „горда и щастлива, че Триъгълната кула ще се роди в Париж”. Тя смята, че това ще бъде поредната архитекнурна атракция на френската столицата.

След като бъде построена, „Триъгълната кула” ще стане третата по височина сграда в града, след Айфеловата кула (324 м) и кулата Монпарнас (210 м). Ние също ще очакваме тази сграда, която ще промени облика на града и ще ни накара да си купим нови картички с панорамни изгледи от Париж, защото тези, които имаме, ще са вече безнадеждно остарели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons