Skip to main content

Танцуващата къща в Прага

Прага и нейните архитектурни забележителности нямат нужда от представяне. Прекрасните замъци, църкви, мостове, музеи, библиотеки, и пр. са свидетелство за богатата история на тези земи и неизменна част от културно-историческото наследство на Чехия. Сред многото исторически сгради в готика, барок и арт нуво се откроява силуета на модерна сграда, която остава впечатление за романтична танцуваща двойка. Неслучайно сградата се нарича „Tančící Dům“, или „танцуваща къща“.

spiti-pou-xoreyvei-dinfo-1

Строежът на танцуващата сграда е проект на хърватския архитект Владимир Милунич и канадския университетски преподавател Франк Гери. Историята на построяването й датира от 1945 г, когато в края на Втората световна Война американците бомбардират Прага и разрушават историческата сграда на ъгъла на улиците „Rasinovo nabrezi“ и „Resslova“. Адресът е само на крачка от родния дом на Вацлав Хавел, известен интелектуалец и драматург, а по-късно и първия демократично избран президент на Чехия. През 60-те години на XX век архитект Владимир Милунич ръководи ремонта на сградата, собственост на семейство Хавел. През 1986 г., докато все още е член на опозицията, Вацлав Хавел се среща с архитект Милунич и предлага на мястото на разрушената сграда да се построи голям културен център.

Вацлав Хавел
Вацлав Хавел

По този начин се ражда идеята за построяване на нестандартна и модерна сграда, символ на демократичните промени и в Чехия. Проектът за строеж на „танцуващата къща“ се осъществява между 1994 и 1996 г. Авторите наричат галено своето произведение „Джинджър и Фред“ на името на прочутото танцово дуо Джинджър Роджърс и Фред Астер. Със своите виртуозни и елегантни танцови изпълнения и авторска музика те се превръщат в нарицателно име за успешно патньорство в танците.

Джинджър Роджърс и Фред Астер
Джинджър Роджърс и Фред Астер

“Танцуващата къща” е изградена от стъкло, бетон и неръждаема стомана. Самите автори определят стила на постройката като “нов Барок”. Като замисъл тя е създадена за културен център, но днес тук се помещават пражкият клон на холандската застрахователна компания Nationale-Nederlanden. На най-горния етаж пък се намира един от изисканите ресторанти в Прага с френска кухня –  “La Perle de Prague”.

Терасата на френския ресторант
Терасата на френския ресторант “la perle de Prague”

Необичайната форма на сградата и модерната й конструкция предизвикват обществен дебат още в самото начало на построяването й. Проблемът се състои в това дали сградата е подходяща за цялостната атмосфера сред архитектурните стилове от минали епохи в центъра на Прага. Десет години по-късно тя се превръща в атракция за туристите и е добре приета от жителите на града (68% казват, че я харесват и едва 16% не я приемат). През 2005 г. Чешката Национална банка издава специална колекция златни монeти, посветени на  обществената кампания “10 века архитектура в Прага”. Мотивът, използван за монетата за XX век, е образът на Танцуващата къща, превърнала се в символ на модерното и демократичните промени в Чехия.

moneta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons