Skip to main content

Halloween – нощ за сплашване на духове или денят на Вси Светии?!

През последните години отбелязването на Хелоуин е все по-популярно у нас. И макар често празникът да се свързва с американските традиции, историята му е далеч по-древна. Произходът на Хелоуин се свързва с келтите, живели векове преди новата ера в обширна част от Западна Европа (Галия). Древните келти празнували своята Нова година – Samhain (Самейн) на 1 ноември. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година сенките на починалите през отминавалата година хора навестяват земята и търсят тела, в които да се вселят. За да се предпазят, живите хора изгасяли огъня в огнищата си и се опитвали да изглеждат колкото може по-страшно и отблъскващо – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Пред домовете се оставяли лакомства, за да може духовете да се нахранят добре и да не влязат в къщите им.

Пресъздаване на келтския празник Самейн
Пресъздаване на келтския празник Самейн

През I век римляните завладели келтските територии в Галия и били повлияни от развитата култура, която срещнали по тези земи, включително и „сплашването на духовете“ в нощта преди 1 ноември. Когато в края на IV век християнството се превръща в официална религия на Римската империя, част от предшестващите го езически ритуали и традиции, били възприети. През 853 г. папа Бонифаций ІV утвърдил датата 1 ноември като ден за прослава на всички християнски светци и мъченици или денят на Вси Светии.

1 ноември - ден, в който Христянската църква отдава почит на всички светци и мъченици
1 ноември – ден, в който Христианската църква отдава почит на всички светци и мъченици

Празникът на всички светци, обаче, бил предшестван от сплашване на духове, палене на огньове и обилна гощавка за”омилостивяване” на покойниците. Така е и до днес. Обичаите за отбелязване на  Хелоуин се разпространили от Великобритания в САЩ, където се превърнал в официален празник. Американците добавят към старата келтска традиция организирани маскени паради, тиквени фенери, посещения при съседите (предимно от деца) в търсене на лакомства и парички (обичаят се нарича “trick-or-treat” – „почерпи, за да не ти напакостя“).

Halloween - най-популярният празник сред децата в Америка
Halloween – най-популярният празник сред децата в Америка

Освен различните костюми на вещици, чудовища, скелети и други страховити създания, задължителен атрибут, без който Хелоуин не може, е тиквеният фенер, наречен “Светещият Джак”. Името му идва от легендата за ирландския пияница Джак. Той успял три пъти да надхитри Дявола, благодарение на което водел охолен и безгрижен живот. Нещо повече – двамата сключили договор, според който, след смъртта си, Джак не можел да отиде в Ада. Последният обаче починал внезапно и тъй като бил грешник – не го приели в Рая. От Ада обаче също го върнали, заради сключената сделка. Тогава Дяволът му дал въглен, който Джак поставил в издълбана тиква, след което тръгнал да скита по света в очакване на Страшния съд. Според легендата Джак Фенера и досега броди по земята, превърнал се в символ на прокълнатата душа и безценен атрибут за Хелоуин.

halloween1

В течение на годините нощта между 31 октомври и 1 ноември се превръща в истинско събитие с дълга подготовка. В американските и канадските домове на прозорците се запалват тиквени фенери, а в магазините бонбоните и лакомствата са най-търсената стока. Холоуин е най-обичаният празник сред децата в Америка, който набира популярност по целия свят. В Америка, в щата Пенсилвания, се намира и уникален музей, посветен на Хелоуин – Castle Halloween Museum, където посетителите могат да се полюбуват на повече от 35 000 артефакти, свързани с празника от времето на келтите до днес. И макар че у нас много често той е отричан и окачествяван като заемка от Америка – е чудесен повод за веселие, креативност и добро настроение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons