Skip to main content

Най-красивата библиотека в света – Клементинум в Прага

Клементинум е исторически комплекс от сгради в центъра на Прага, разположен непосредствено до Карловия мост. Историята му започва от параклис, посветен на св. Климент през XX век. През Средновековието на това място е основан Доминикански манастир, който бил преобразуван в йезуитски колеж през 1556 г. През 1622 г. йезуитите преместват библиотеката на Карловия университет в Клементинума и колежът се слива с университета през 1654 г. Йезуитите остават тук до 1773 г., когато Клементинум е превърнат в обсерватория, библиотека и университет от австрийската императрица Мария-Терезия.

Национална библиотека Клементинум
Национална библиотека Клементинум

Бароковата библиотека в Клементинум е отворена за пръв път през 1722 г. като част от Йезуитския университет. Тя пази над 20 000 тома от предимно чужда теологическа литература от началото на XVII век до наши дни.

Красивите таванни фрески на Ян Хибл
Красивите таванни фрески на Ян Хибл

Интериорът на бароковата библиотека остава непокътнат от създаването си през XVIII век. Залата е декорирана с фрески по тавана, изрисувани от Ян Хибл и представящи с алегорични мотиви образованието и портрети на йезуитски светци, покровители на университета и видни представители на този орден. В предната част на залата се намира портрет на император Йозеф II, който урежда книги от изоставени манастирски библиотеки да бъдат преместени в Клементинум. Също толкова впечатляваща е колекция от географски и астрономически глобуси, разположени в средата на библиотеката. Това са главно творби на йезуитите. Сред глобусите се намират още астрономически часовници, конструирани главно от Ян Клайн.

Предната част на бароковата зала с портрета на Йозеф II
Предната част на бароковата зала с портрета на Йозеф II

През 1781 г. директорът на библиотеката Карел Рафаел Унгар урежда колекция от литература на чешки език, наречена Библиотека Националис (Biblioteca Nationalis), поставяйки по този начин началото на национална библиотека. Тази колекция остава със същото име и до днес, и се намира в предната част на залата. По настоящем библиотеката притежава колекция от ценни и уникални творби със световно значение.

Бароковата зала на Националната библиотека Клементинум
Бароковата зала на Националната библиотека Клементинум

Трябва да се отбележи  и фактът, че Националната библиотека е предоставила на Гугъл някои исторически книги за дигитализация. След приключване на този процес книгите ще са налични в дигиталната библиотека на Гугъл (Google Books).

Бароковата зала на Националната библиотека Клементинум
Бароковата зала на Националната библиотека Клементинум

Тъй като библиотеката е рядко и малко познато съкровище, тя се свързва с няколко малко познати факта: Клементинум е бил третият най-голям йезуитски колеж в света; той е най-старата метеорологична станция в Чехия и записването на местното време започва тук през 1775 г., като продължава да функционира и днес; Клементинум е споменат в един от романите на испанския писател Хорхе Луис Боргес.

Астрономическата кула в двора на Клементинум
Астрономическата кула в двора на Клементинум

Със своята впечатляваща барокова архитектура, Клементинум, заемащ 20 000 кв.м. площ, е вторият най-голям комплекс от сгради в Прага след Пражкия замък. Библиотеката е безспорно една от най-красивите в света, но за нас тя заема първото място.

Входът към комплекса Клементинум
Входът към комплекса Клементинум

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons