Skip to main content

Глювайн – в очакване на Коледа

За немскоговорящите в превод веднага е ясно, че става дума за греяно вино, а за тези които не говорят немски – няма нужда от превод! Всички вече добре познават любимата гореща напитка, която тържествува по коледните базари на Европа. И все пак – името на напитката идва от немски gluhender Wein, което означава пламтящо вино или греяно вино.

Определено коледното настроение в немскоезичния свят носи и аромата на греяно вино. Греяното вино е свързано с немските и австро-унгарските традиции – задължителен елемент на коледните базари – във всеки град на Германия, във Виена на коледния базар пред кметството, в Будапеща на базара на главната туристическа улица Ваци, или на коледните базари в Прага и Страсбург.

На така характерните коледни базари в Централна Европа сред много светлини и тихо падащия сняг чашата глювайн носи топлина и радост. В основата на напитката, разбира се, е червеното вино. Но нали тайната винаги е в подправките! За да приготвите няколко чашки греяно вино ще са ви необходими литър червено вино (по-евтинкото е и по-сполучливото за рецептата), 2 супени лъжички кафява захар, ябълка, кора от портокал и лимон, пръчка канела, малко джинджифил и няколко карамфилчета. Всичко това се смесва, виното се загрява, но без да достига темепратура на кипене и се оставя на тих огън за около час, за да се ароматизира. Най-рано за глювайн се чува някъде през Средновековието, а най-старата рецепта е записана през XIII век от благородник, който произвеждал вино. В различните части на Германия и Австрия ползват различни подправки, но основните са канела, карамфил, захар и цитруси. За по-висок градус може да се капне малко ром или ликьор.

Рецептите за глювайн са безчет, почти всеки производител на многобройните къщички по коледните базари в европейските градове има свой собствен начин на приготвяне. За да се сдобиете с автентична рецепта, може да си купите картичка от някое павилионче, на която освен снимка на ароматната чаша вино е разкрито и приготовлението й.

В какви чаши обичайно се поднася глювайн? На коледните базари греяното вино се поднася в керамични или порцеланови чаши, на които има коледно пожелание на съответния език и много често може да си тръгнем с тях като сувенир. Всеки базар има собствени чаши за глювайн, които срещу скромно заплащане остават за спомен на посетителите. Много туристи, а и местните се забавляват да правят колекции с тези коледни сувенири.

Разхождайки се из красиво украсените градове с чаша глювайн, коледното настроение и щастие няма задълго да ни напуснат. Неслучайно продавачите на напитката се шегуват – “Глювайн това е… Коледа в чаша”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons