fbpx Skip to main content

Български експонати в изложбата „Златната легенда” (The Golden legend”) в Националния музей за западно изкуство в Токио

Известни златни находки, открити в България, намериха своето достойно място в експозицията на изложбата „Златната легенда” в Националния музей за западно изкуство в Токио, която бе открита на 15 октомври 2015 г. Изложбата обединява експонати от региони около Средиземноморието, богати на златни археологически находки, керамика и картини, изобразяващи сцени от митологията и легендите, свързани със златото или изработени от злато и обединени от идеята златото да бъде представено като фактор в човешката история и митология и отношението на човечеството към този ценен метал през различните епохи.
Българските експонати, включени в изложбата са Вълчитрънското златно съкровище, златната диадема от Свещари, експонати от Панагюрското съкровище и от Варненския халколитен некропол, чийто златни находки се считат за най-старото технологично обработено злато в Европа. Начинът на подредба на експонатите, изяществото, красотата и значителният брой на тракийските златни съдовете, фокусират вниманието върху България.

златната диадема от Свещари
златната диадема от Свещари

Организатори на изложбата са Националният музей за западно изкуство в Токио, японският вестник „Токио шимбун“ и японската телевизия „ТBS”.

Изложбата е реализирана с участието на 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония.

Куратор на изложбата е г-н Такаши Идзука, който в продължение на две години работи съвместно с българските музеи, учени и с Министерството на културата по селекцията на експонатите и договарянето на условията за наемането им.

Изложбата ще бъде представена в Токио (16 октомври 2015 г. до 11 януари 2016 г.), в Музея на изкуството в гр. Сендай, префектура Мияги (22 януари – 6 март 2016 г.) и в Музея на изкуството в гр. Нагоя, префектура Айчи, (1 април – 29 май 2016 г.).

Вълчитрънското златно съкровище
Вълчитрънското златно съкровище

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons