fbpx Skip to main content

ХЕРЕНХИМЗЕЕ – БАВАРСКИЯТ ВЕРСАЙ

Замъкът Херенхимзее се намира на острова Херенинсел, най-големият остров в езерото Химзее, което пък е най-голямото езеро в Бавария и третото по големина в Германия. Наричат го още „Баварското море“.

Дворецът Херенхимзее е изграден в стил класицизъм, по образец на Версайския дворец, в прослава на Краля Слънце Людвик ХIV, който за Лудвиг ІІ бил пример за подражание. Интериорът на двореца е в стил необарок. Това е най-скъпият проект на Лудвиг ІІ, но преждевременната смърт на краля остава недовършени 50 от общо 70-те стаи на двореца.

From above1

Главните зали  са също така разкошни, както във Версай.  Нещо повече – огледалната зала на двореца Херенкимзее е по-голяма по размери от огледалната зала на Версай. Замъкът грабва посетителя с великолепието си. Още от вестибюла човек попада в някакъв нереален свят, който пленява с вълшебството си. Всичко блести в злато.  Вътрешните помещения са декорирани с кралските лилии, символ на Бурбоните, династията на Людвик XIV. Безброй са скулптурите, бюстовете и портретите на Краля Слънцe, украсяващи залите на двореца. Блясъкът на полилеите ослепява, а бордото и баварското синьо, които доминират, доставят  истинска наслада.

Безспорно обаче най-голям възторг предизвиква Парадната спалня. Всичко тук е в стил рококо и блести в злато, а леглото е изографисано със сцени, изобразяващи Венера и Адонис.

Paradna spanlnia
Парадната спалня

До кралските покои се намира Огледалната зала. Всяка вечер кралят заповядвал да бъде осветявана от 33 полилея и 44 свещника, в които горели 2000 свещи.

Едно забавно изобретение, което привлича вниманието, е „магичната маса” в трапезарията. Тя се издига автоматично от люк, разположен на пода и свързва залата с кухнята отдолу.

Mirror hall
Огледалната зала

Силно въздействие оказва и музеят, който се намира в  незавършената част на замъка. Оригиналните мебели от разрушения кралски апартамент в Мюнхенската резиденция, първата спалня от двореца Линдерхоф, многобройните портрети и мраморни бюстове, всичко напомня за противоречивата личност на този необикновен крал.

Прекрасният парк около Херенхимзее и незабравимата  гледка предразполагат към мечтание и приказни фантазии.

Ако искате да избягате ог реалността и да усетите пълно спокойствие, Херенхимзее е точното място.

Staja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons