fbpx Skip to main content

Един музей с поглед към човека и изглед към Айфеловата кула

След шест години титаничен труд, точно срещу Айфеловата кула, в двореца Шайо, отново отваря врати Музеят на човека, напълно обновен. Музеят вече не прилича на пещерата на Али Баба. Вече ги няма прашните витрини, старите етикети, претоварените с предмети от четирите краища на света дървени рафтове. Сега посетителите с лекота се разхождат в напълно преустроения в архитектурно отношение интериор, окъпан в светлина. Като бонус, по време на визитата имат незабравима гледка към Париж и към неговата емблема – Айфеловата кула.

palais_de_chaillot1_-_cap_nborel-045

Музеят е оборудван с модерни познавателни пана, витрини с вътрешно осветление, интерактивни екрани, представят се прожекции 3D и педагогически игри, които обясняват като приказно приключение развитието на човешкия род, сложната му природа и възможното му бъдеще. Освен човешки кости, кремъчни оръдия и пренесени пещерни рисунки, вече можем да се наслаждаваме във възможно най-добрите условия на най-ценните съкровищата на музея: чувствената Венера от Лесрюн с пищните й форми, статуетка от бивник на мамут, датирана на около 25 000 години; редица впечатляващи мумии, восъчни анатомични фигури от именития анатом Андре Пиер Пинсон (1746-1828), емблематични за времето на Просвещението и още – на черепа на Кроманьонец; дори и на черепа на самия Декарт!

Evolucia na choveka
Един от трите раздела в музея озаглавен “Откъде идваме”

Музеят е създаден през 1937 г. от  Пол Риве, лекар и етнолог, на мястото на съществуващия Етнографски музей Трокадеро.
Реконструкцията не разрушава духа на музея, тя следва стремежа на неговия основател да представя „човека като неделимо единство в пространството и времето”, очертава еволюцията на човешкия род, на хомо сапиенс, наред с други, изчезнали вече линии на човешки цивилизации. Представя първите оръдия на труда, зараждането на изкуството, на абстрактното мислене, непрекъснатото взаимодействие на човека с природата, адаптацията му към околната среда и климатичните промени, разнообразието на човешки общности и общества. Музеят си поставя за цел да наведе посетителя към размисъл.
За да бъде олекотена експозицията, някои от колекциите са изнесени в други музеи – част е в Париж, в музея Quai-Branly, друга е в Марсилия – в прекрасния новосъздаден музеен център Mucem.

Koi sme nie
Раздела озаглавен “Кои сме ние”

Новата подредба на музея е разделена в три големи отдела, вдъхновена от известната картина на Пол Гоген, създадена в Таити през 1897 г. и озаглавена „Откъде идваме? Кои сме? Накъде отиваме?”. Адаптирана в научен план, концепцията представя един раздел озаглавен „Кои сме ние?”, който представя човека като същество от плът, мисъл и общуване. Вторият раздел е озаглавен „Откъде идваме” и следва развитието на хуманоидите до хомо сапиенс. Третият раздел е озаглавен „Накъде отиваме” и разглежда въпросите за бъдещето на нашия вид в един свят, който непрестанно променяме, а той на свой ред продължава да ни променя.
С площ от 3100 м2, с над 700 000 предмета от предисторията и 30000 експоната свързани с човешкото тяло, Музеят на човека в Париж е още един притегателен полюс в най-красивия град на света.

2048x1536-fit_bustes-anthropologiques-xviiie-siecle-exposes-musee-homme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons