fbpx Skip to main content

Лаго ди Гарда

Лаго ди Гарда е четвъртото по големина езеро в Европа, след Балатон, Женевското езеро и Бодензее и най-голямото езеро в Италия. То е с площ 370 кв. км, с максимална дължина 51,5 км, ширина – 17,2 км и дълбочина 346 м. Лаго ди Гарда, носещо името на едно малко селце, разположено на източния бряг на езерото,  е едно от най-хармоничните италиански езера, въпреки разнообразните му аспекти: нисък и равен бряг, оформен от наносите в южната му част; стръмен бряг от западната страна; планинската верига Монте Балдо се издига от източната му страна.

Доломитите оформят от север преграда, спираща ветровете, на което се дължи мекият климат по бреговете на езерото, извоювало през Античността името Ил Бенако – „Благотворното езеро” на този воден басейн, който винаги е имал важно стратегическо и търговско значение за областта.

golf-lake-garda

През вековете няколко от могъщите градове-републики от областта са си разделяли влиянието върху Лаго ди Гарда. От артистична гледка точка, без съмнение най-благотворно е влиянието на Венецианската република (владяла областта в периода XV-ти -XVIII-ти век) в областта на архитектурата и изобразителното изкуство.

pista-ciclabile-lago-di-garda

Още от Римската епоха бреговете на Лаго ди Гарда са били място за отдих и почивка. В Сирмионе например може да се посети една доста добре съхранена антична вила, принедлежала на поета Катула.  И днес все още туристите могат да намерят тук многобройни живописни градчета, предлагащи отдих, комфорт и добра кухня.

Villa_Borghese_Isola_del_Garda
Изола дел Гарда – вила Боргезе с градините си в английски и италиански стил.

Поради мекия климат тук се отглеждат средиземноморски растения като маслини, дори и лимони, което е забележителен феномен, като се има пред вид, че става въпрос за 46 градуса северна ширина.

Torbole_Lago_di_Garda.jpg
Градчето Торболе на езерото Гарда

Гарда – това китно градче (селце), кръстник на езерото, намиращо се на източния му бряг, на около 40 км северозападно от Верона, пази спомени за венецианското владичество – цялата крайбрежна улица на градчето е украсена с наниз от венециански къщи, сред които блестят Palazzo dei Capitani del Lago (Дворецът на капитаните на езерото) и Palazzo Fregoso (Дворецът Фрегозо) от XV-ти век.

malcesine_palazzo_dei_captani_del_lago_seeseite_19053.jpg

Дворецът на капитаните на езерото

One thought on “Лаго ди Гарда

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons