fbpx Skip to main content

Хотел Негреско – перлата на „Променад де-з-Англе“

Хотел Негреско – една осъществена мечта

В Ница – едно от очарователните кътчета на Френската ривиера, е разположен Хотел Негреско. Хотелът е построен от един румънец на име Негреско, роден през 1868 г. в Букурещ. Той напуска родината си на петнадесетгодишна възраст, работи в Париж, после в Монако и накрая в Ница – като управител на ресторант в Казино Мюнисипал. Много короновани особи, принцове, “крале” на финансите и американски бизнесмени като Рокфелер, Вандербилд и Сингер, му се възхищавали и му имали пълно доверие. Той мечтаел да построи “палас”, достоен за неговата клиентела, дворец, предлагащ лукс и комфорт на най-високо ниво.

Хотел "Негреско"
Хотел “Негреско”

Триумф и фалит

Истински триумф е откриването на хотела през 1913 г. От всички страни се стичат хора, жадни за пътешествия, за да присъстват на светското събитие на годината. През 1914 г., обаче започва войната и хотелът е превърнат в болница.

Възвръщането на световната слава на “Негреско”

Негреско умира в Париж през 1920 г., на 52 години. За известно време хотелът е собственост на белгийска фирма, след което е купен и възобновен от господин и госпожа Ожие. Именно Ожие възвръщат на хотела предишната му световна слава и легендата “Негреско” заема своето място в историята на Лазурния бряг.

lobby

Хотел Негреско – магнит за знаменитости

През октомври 1974 г. френското правителство обявява хотел Негреско за исторически паметник. През годините хотелът се превръща в място за среща на световно известни политици, артисти, писатели, светски личности. Сред тях се открояват имената на кралица Елизабет, принц Рение и принцеса Грейс, Франк Синатра, Чърчил, Пикасо, Дали, Шагал, Луис Армстронг, Чарли Чаплин, Елизабет Тейлър, Бриджит Бардо, Алфред Хичкок и много други.

hotel-negresco-nice-salon-régence
Салонът в стил “Режанс”

Желязната Жан Ожие

Днес хотелът е собственост на 91-годишната Жан Ожие, която го декорира и управлява с желязна ръка от 50 години. Хотел Негреско е едно истинско съкровище, украсяващо един от най-известните булеварди в света – „Променад де-з-Англе“, със своята прекрасна фасада в стил Бел Епок. В салоните на хотела могат да се видят над 6000 произведения на изкуството, събирани от собственичката му и превръщащи хотела в истински музей.

hotel-negresco-nice-salon-royal
Кралския салон с кристалния полилей, огромните кралски портрети и с една от фигурите на Ники дьо Сен Фал (вляво)

Уханно кафе сред великолепни произведения на изкуството

Задължително е, когато сте в Ница, да изпиете едно кафе в хотела и да се разходите из салоните му, възхищавайки се на огромните портрети на Луи XIV, Луи XV, Луи XVI и Наполеон, на огромния кристален полилей, подарък от руския крал Николай II, или на веселите „дебеланки“ на една от най-успелите съвременни скулпторки – Ники дьо Сен Фал.

Преживяването наистина си заслужава!

Negresco-hotel-Fra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons