Skip to main content

Венецианският Карнавал

Венеция е известна със своя маскен карнавал почти толкова, колкото и с гондолите си. Думата карнавал произлиза от латинското Carnevale, което в буквален смисъл означава сбогом месо или ”сваляне на месото” от куките в магазините. Карнавалът с маски във Венеция е най-старият и най-големият в Европа. Организира се през януари или февруари, преди Великденските пости, за да могат благородниците, богатите буржоа и простолюдието да се смесят под прикритието на маските и да се отдадат на веселие и страсти.

Всяка година по време на карнавала във Венеция се стичат хиляди и хиляди туристи и на красивия площад „Сан Марко“ става толкова претъпкано, че и „да те ограбят или намушкат, няма да усетиш“, както на шега казват венецианците.

A masked reveller poses in Saint Mark Square during the Venetian Carnival in Venice

Началото му е свързано с Великите пости преди Великден. Тази година Карнавалът започва на 30 януари и завършва на 09 февруари. Този невероятен празник всяка година протича под различно мото. Тазгодишното е „Изкуства, занаяти и традиции във Венеция“. На 31.01.2016 г., в неделя, ще се състои прочутото представление “Полетът на ангела”. По традиция в деня преди откриването – събота, се провежда шествие на девойки в средновековни костюми, наречено Празникът на Мариите. Закриването на карнавала ще е на 09.02.2016 г. със символично изгаряне на маските на площад „Сан Марко“ и с уникално пиротехническо представление на Канале Гранде, което ще продължи до късно през нощта.
Festa-delle-Marie

Относно Празника на Мариите, една стара история разказва, че през 948 г.,  пирати отвлекли дванадесетте най-красиви жени от града и се наложило на тогавашния дож, Пиетро Кандиано, да ги спасява със своята армада. Жените били върнати обратно и събитието било отпразнувано с пищни церемонии. Няколко години по-късно възникнал обичаят да се пременят в нови дрехи девойките за женене и след дълго шествие с маски се избирали седемте най-изящни момичета. Сега ритуалът се нарича Празникът на Мариите, а костюмите се шият от известни италиански дизайнери.

festa-delle-marie-2012

Друга история от времето на Ренесанса е тази за Полета на ангела. През 1558 г. един турчин – акробат, гост на Венеция, се обзаложил, че ще скочи от камбанарията на базиликата „Сан Марко“. И така, по двойно въже, от лодката му на кея пред пиацетата, той се изкачил до камбанарията на „Сан Марко“, въоръжен със самоделни крила и опънато двойно въже, и направил скок. Венецианците били толкова поразени и възхитени от това деяние, че решили да го изпълняват като номер в Карнавалните тържества. Това представление се изпълнявало само от акробати. С течение на годините, така нареченото Изкачване на турчина се превърнало в официална церемония от Карнавала и се изпълнявало в три етапа: 1) акробатът се изкачва до върха на кулата; 2) после слиза до лоджията на двореца на Дожите и прави салто пред Дожа и посланиците, а те от своя страна го поздравяват с цветя и тържествено му връчват свитък с поеми, както и пари; и 3) последно отново се изкачва до върха на кулата. След една злополука през 1759 г., когато акробатът Нане Байло паднал сред ужасената тълпа, било взето решение акробатите да бъдат заменени с големи дървени гълъби, които били пълни с цветя и конфети, които, при политането, се разхвърчали над множеството. По този начин “Полетът на турчина” получил името Полетът на гълъба.

Volo_Angelo_Carnevale_di_Venezia
Полетът на ангела

От 2001 г., благодарение на Европейския Консорциум за съхранение на историческите ценности, е възстановено шоуто с акробати, които хвърлят над публиката балони и конфети. Същата година т.нар. “полет” е бил изпълнен от Катюша Триберти от известния “Триберти акробатичен цирк”, а през следващата 2002 г. – от италианската актриса Антонела Елия, която е посрещната от голям оркестър с музиканти. През 2003 г. шоуто е осъществено от венецианската шампионка по феxтовка Фрида Скарпа. Миналата година полетът бе изпълнен от една смела венецианка, Мариана, облечена в костюм на големия театрален дизайнер Стефано Николао.

Mariana Angel 2015
Ангелът на 2015 г.

2 thoughts on “Венецианският Карнавал

  1. Здравейте. 🙂
    Днес реших да разгледам сайта и се учудих от богатството на тази секция от него, наречена блог. С удоволствие смятам да разгледам статиите, отнасящи се за маршрута, по който съм пътувал с Руал и да науча нови интересни факти. 🙂 Такива научих от тази статия-Благодаря Ви!

    1. Здравейте,
      Радваме се, че статиите Ви харесват. Стараем се да публикуваме интересни и информативни блогове. Приготвили сме редица интересни факти и истории и за в бъдеще 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons