Skip to main content

Ница – мимозата на Лазурния бряг

Скътана в подножието на приморските Алпи, Ница с пълно право носи короната на столица на Лазурния бряг. Полъхът на Средиземноморието, съчетан с аромата и вкуса на виното, сочните зеленчуци и маслините, запленяват от пръв поглед. Тук има всичко – музеи, паркове, катедрали, малки провинциални площади, живописни градчета, изумителна храна и… КАРНАВАЛ.

carnaval-nice-2013-bataille-fleurs-0266

Карнавалът в Ница се провежда за първи път през 1873 г., когато Негово Величество крал Карнавал І влязъл в града. От тогава ежегодно, в продължение на 15 дни, впечатляващият град е неизменен домакин на пищното зимно събитие. Близо милион са посетителите, които се стичат на Ривиерата, за да участват в легендарните „битки с цветя“, които се провеждат на крайбрежния булевард „Променад де-з-англе“ по време на Карнавала.

flower battle

Пъстроцветните карнавални паради, шествията с огромни алегорични и хумористични фигури, уличните танцьори и музиканти, концертите и фойерверките създават приповдигнато и еуфорично настроение.

Друго интересно събитие е „Парадът на цветята”. Състоял се за първи път през 1876 г. парадът включва 20 подвижни платформи  изцяло украсени с хиляди живи цветя. Централно място е отредено за Мимозата – символ на Ница.

nice_karnavali

Всяка година Карнавалът има тема, на която се подчиняват фигурите и костюмите на участниците в пищните шествия. През 2016 г.  централната фигура на карнавала ще бъде „Кралят на медиите“.

Посетете Ница и се насладете на вълнуващите емоции, които ви очакват. Не се заблуждавайте – Френската ривиера е любимо място не само на богатите и  известните, а завладява и всички останали.

Carnaval_de_Nice_-_bataille_de_fleurs_-_15

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons