fbpx Skip to main content

Китайската Нова година в сърцето на Лондон

Лунната Нова година

Азиатската лунна Нова година се празнува от над един милиард души по целия свят и интересът към нея постоянно расте. В Лондон традиционно е едно от най-пищните празненства – не се колебайте да го посетите с нас!

shutterstock_201432650

Легендата за Ниан

Много от новогодишните традиции произлизат от легендата за Ниан, жестокото чудовище, което идвало всяка година, за да плячкосва домовете и да разкъсва хората. Един старец посъветвал селяните да сложат червени знамена по прозорците и вратите си, което прогонило звяра завинаги.

china-new-year

Традициите за Нова година

Ниан означава „година“ на китайски, а при посрещането на Новата година, къщите на хората и до днес се украсяват с червени декорации и орнаменти.

house decoration

След вечеря не се излиза от къщата, за да не избяга добрият късмет. Всички светлини се оставят запалени, а на децата се раздават червени пликове с пари.

chinese-new-year-red-envelopes-16

“Качи се нависоко и гледай надалеч”

В новогодишната нощ е препоръчително човек да се качи на високо място. В китайската култура „качи се нависоко и гледай надалеч“ в новогодишната нощ носи късмет във всичко.

Историята на Нова година

Историята на Новата година започва с Буда, който поканил животните да отпразнуват т.нар. Чун Дзие (Нова година). Дванайсет животни уважили поканата му и той нарекъл по една година на всяко от тях.

chinese-zodiac-calendar

В китайския календар има пет елемента – метал, вода, дърво, огън и земя. Цветът на огнената група е червен.

Според китайския календар 2018 е годината на Кучето.

dog

Китайската Нова година в Лондон

Извън пределите на Поднебесната империя, Лондон е мястото, което може да се похвали с това, че там се организира най-голямото празненство.

Трафалгар Скуеър – предпочитано място

„Трафалгар Скуеър“ е едно от най-предпочитаните места в града, където китайците във Великобритания провеждат своите празнични прояви. В навечерието на лунната нова година, по тротоарите на площада са отворени десетки сергии, които предлагат много лакомства, както и традиционни китайски стоки – червени и пъстри талисмани и различни видове традиционни украшения.

Фестивал на фенерите и зрелищен парад

Китайският фестивал на фенерите в Лондон е в Чизуик.

CHINA-LIFESTYLE-LUNAR-NEW YEAR

Една от най-зрелищните гледки е парадът по “Чаринг Крос Роуд” и “Шафтсбъри Авеню” с танците на дракона и лъва, чиито страховити глави пропъждат злото. Изящните движения на танцьорите допълват този забележителен спектакъл. Запалват се хиляди червени фенери, бият се барабани, взривяват се бомбички и се изстрелват пищни фойерверки.

Untitled-1

Ако искате да се потопите напълно в атмосферата на Китайската Нова година, а не ви се ходи чак до Азия, отскочете до Лондон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons