Skip to main content
285e5a56-6b16-4326-8079-c213d72987f8

Китайската Нова година в сърцето на Лондон

Азиатската лунна Нова година се празнува от над един милиард души по целия свят и интересът към нея постоянно расте. Много от новогодишните традиции произлизат от легендата за Ниан, жестокото чудовище, което идвало всяка година, за да плячкосва домовете и да разкъсва хората. Един старец посъветвал селяните да сложат червени знамена по прозорците и вратите си, което прогонило звяра завинаги.

china-new-year

Ниан означава „година“ на китайски, а при посрещането на Новата година, къщите на хората и до днес се украсяват с червени декорации и орнаменти. След вечеря не се излиза от къщата, за да не избяга добрият късмет. Всички светлини се оставят запалени, а на децата се раздават червени пликове с пари. Препоръчително е да се качи човек на високо място. В китайската култура „качи се нависоко и гледай надалеч“ в новогодишната нощ носи късмет във всичко.

Историята на Новата година започва с Буда, който поканил животните да отпразнуват т.нар. Чун Дзие (Нова година). Дванайсет животни уважили поканата му и той нарекъл по една година на всяко от тях.

В китайския календар има пет елемента – метал, вода, дърво, огън и земя. Цветът на огнената група е червен.

images

Според китайския календар 2016 е годината на червената огнена маймуна. Новата година се пада в понеделник, 8.02.2016 г.

Извън пределите на Поднебесната империя, Лондон е мястото, което може да се похвали с това, че там се организира най-голямото празненство.

„Трафалгар Скуеър“ е едно от най-предпочитаните места в града, където китайците във Великобритания провеждат своите празнични прояви. В навечерието на лунната нова година, по тротоарите на площада са отворени десетки сергии, които продават традиционни китайски стоки – червени и пъстри талисмани, както и различни видове китайски традиционни украшения.

lantern4

Китайският фестивал на фенерите в Лондон е в Чизуик. Три са основните места, където се провеждат празненствата: Трафалгар Скуер, Чайна таун (китайския квартал) и “Шафтсбъри Авеню”. Всяко от тях предлага уникални атракции, така че на посетителите ще им е трудно да решат къде да отидат.

Една от най-зрелищните гледки е парадът по “Чаринг Крос Роуд” и “Шафтсбъри Авеню”, с танците на дракона и лъва, чиито страховити глави пропъждат злото. Изящните движения на танцьорите допълват този забележителен спектакъл. Запалват се хиляди червени фенери, бият се барабани, взривяват се бомбички и се изстрелват пищни фойерверки.

Тази година Огнената маймуна ще бъде в центъра на вниманието.

Untitled-1

Ако искате да се потопите напълно в атмосферата на Китайската Нова година, а не ви се ходи чак до Азия, отскочете до Лондон. Тази година големите тържества ще се сътоят на 14 февруари –  първата неделя след новогодишния ден. Шествието ще се проведе в центъра на Лондон – по „Чаринг Крос Роуд” до пл.“Трафалгар“ и митичния Чайна таун. Празненствата, които ще съвпаднат с деня на Св.Валентин, са най-големите извън азиатския континент и хиляди хора ще посетят Лондон по това време на годината. Статистиката сочи, че това е най-популярното безплатно събитие в календара на града.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons