fbpx Skip to main content

Нормандия – едно незабравимо изживяване

Нормандия днес е област в Северозападна Франция с площ 30 100 км². Херцогство Нормандия обаче съществува от 911 г. до 1204 г. и, след договор с френската корона, се превръща в една от най-важните провинции на Франция в Средновековието.

Duchy_of_Normandy
Херцогство Нормандия – в червено на картата

В превод „нормани“ означава „северни хора”, название, с което франките наричали викингите, които през VIII век започват периодично да пристигат с легендарните си кораби – дракари и да нападат тукашните села, като постепенно се заселват трайно по тези земи. На франкските крале им е било толкова некомфортно да живеят при непрекъсната викингска заплаха, включително и над Париж, че, когато през 911 г. тогавашният военоначалник на норманите, Роло (Ролон), приема християнството, франкският крал Шарл III Прости с огромно облекчение му дава херцогска титла, давайки му по този начин политическа автономия, но и поставяйки го във васална зависимост. Така се създава херцогство Нормандия, което било формално зависимо от Каролингите, но фактически – изцяло самостоятелно. В херцогство Нормандия живели в болшинството си франки. Норманите били малцинство, но те управлявали. Веднага след като получава политическа власт и признание, Роло заживява по френски модел, но въпреки това дълго запазва двойнствения характер на норманския елит – две имена – Роло и Робер, две сватби – по християнски и по датски. Още през 990 г. норманите създават първата ефективна тежка конница, която им помага по-късно при завоюването на Англия. Норманите играят голяма политическа, военна и културна роля в историята на Средновековна Европа.

Нормандия продължава да има важна роля и в по-модерната история. През Втората световна война американски, канадски и британски войски дебаркират в Нормандия и откриват втори фронт във войната срещу нацистка Германия. Десантът в крайна сметка е първата стъпка по пътя на окончотелната победа над нацистка Германия във войната.

Редица плажове в Нормандия все още пазят останки от укрепителните съоражения на нацистка Гермация
Редица плажове в Нормандия все още пазят останки от укрепителните съоръжения на нацистка Гермация

Съвременна Нормандия привлича туристи от цял свят с култура, история, невероятна природа и неустоими кулинарни удоволствия.  Разнообразните исторически турове, живописните колоездачни обиколки и голф курорти са само част от предлаганите забавления, които задоволяват и най-капризните клиенти.

Катедралата в Руан
Катедралата в Руан

Руан е историческата столица на Нормандия. Разположен на брега на Сена, градът впечатлява със съхранените средновековни къщи и улици и привлича туристите с импозантната си готическа катедрала, която е една от най-големите във Франция и с църквата, издигната на мястото на кладата на най-почитаната френска национална героиня – Жана д’Арк.

 

Руан - типична къща в нормандски стил.
Руан – типична къща в нормандски стил

Хавър е дугият голям град в т. нар. Горна Нормандия. Разположен е на устието на Сена. След Втората световна война градът се сдобива с незавидната репутация на най-разрушеното европейско пристанище и възкръсва от пепелта, благодарение на големия архитект и урбанист Огюст Пере, известен още и като магьосникът или поетът на стоманобетона. Хавър е изключение сред многобройните градове в Европа, престроени след войната, заради своята унитарност, заради уважението към историческата структура на града и заради новите технологии на строителство.

Хавър, Нормандия - най-голямото пристанище на Франция
Хавър, Нормандия – най-голямото пристанище на Франция

Той е забележителен пример за най-доброто в следвоенната архитектура, което се базира на добра методология, максимално използване и рециклиране на останките от предишните сгради и на новаторското използване на бетона. През 2005 г. центърът на Хавър влиза в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство, което е безспорно признание към модерната архитектура по принцип и в частност – към делото на Огюст Пере.

Honfleur2
Пристанището на град Онфльор

Това, което обаче не бива да се пропуска при една обиколка из Нормандия, е Онфльор. Разположено на устието на Сена, градчето привлича импресионистите още през XIX век с пъстроцветните си къщички, накацали по пристанището, с тесните и стръмни калдъръмени улички и впечатляваща средновековна архитектура.

Honfleur3

Многобройните ресторантчета, барчета и картинни галерии придават допълнителен колорит. Най-голямата забележителност е дървената църква „Св. Екатерина”, построена през XV век. Фасадата наподобява обърнат кораб. Издигната е в памет на моряците, които не са се завърнали от морето.

Saint Catherine wooden church Honfleur
Дървената църква “Св. Екатерина” в Онфльор

Само на 2 км от Онфльор се намира една друга забележителност – мостът Нормандия – чудо на инженерната мисъл на XX век. Построен е в периода 1992-1995 година. С дължината си от 2350 м това е един от най-дългите висящи мостове в света. Ширината е 23 м и движението се осъществява по двупосочен четирилентов път. В най-високата си част е 235 м, а височината на опорите – 215 м.

Le pont de Normandie
Мостът “Нормандия”

Нормандия крие още безброй много изненади, които си заслужават да бъдат открити и я превръщат  в една от най-красивите френски провинции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons