fbpx Skip to main content

Бароковите перли на о-в Сицилия

Не е възможно е да отидете в Сицилия, без да посетите Сиракуза. Това е един уникален град с културни забележителности от различни епохи. Древният град Сиракуза е основан от гръцки колонизатори, които пристигат от Коринт през VIII в пр.н.е. Някога Цицерон го описва като „най-великият гръцки град и най-красивият от всички“. Тук е и мястото, където е роден, живее и умира Архимед.

SIRACUSA_VISTA_DALLAEREO_CON_LETNA_SULLO_SFONDO.FOTO_Di_Angelo.jpg
Сиракуза, Сицилия

Малкият остров Ортиджа е най-интересната част от града, със запазени много старинни забележителности – останки от храма на Аполон, площадът с фонтана на Архимед, църквата „Санта Лучия“.

35_big.jpg
Храмът на Аполон

На огромния площад в центъра на Сиракуза се намира катедралата „Ил Дуомо“. Първоначално създадена като дорийски храм, впоследствие тя е превърната във византийска базилика, в норманска църква, доукрасявана е през годините с ренесансови и барокови декорации.

gallery_picture_0201893001418477369.jpg
Катедралата “Ил Дуомо”

В новата част на Сиракуза се намира известният гръцки театър с 67 реда седалки, където по-късно римляните правят циркови представления. Наблизо се намира и частично изсечения в скала римски амфитеатър.

siracusa-5.jpg
Амфитеатърът

На около 35 км от Сиракуза се намира градчето Ното. Той е известен с майския празник Инфиората, когато улиците се посипват с цветя, които представляват картини. Гледката е неописуема!

Sicily-noto.jpg
Град Ното

Заради бароковата си архитектура Ното е включен в списъка на ЮНЕСКО. Почти всички дворци, църкви и сгради са изградени от типичния розов варовик, а статуи на коне, човешки глави и кариатиди подпират балконите, от които се спускат бели и цикламени цветя.

През 1693 г. Ното е разрушен от голямо земетресение и жителите му го построяват наново. В края на главната улица „Корсо Виторио Емануеле“ пред погледа се открива Порта Реале – врата от някогашните крепостни стени на града, след която се простира тунел от дървета.

Модика е друг град, включен в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той е разположен в южната част на острова. През вековете се разделя на две части – „Modica Alta“ (висока част) и „Modica Baja“ (ниска част).

modica (1)
Град Модика

През XX век градът се развива и се оформят модерните предградия. Старата и новата част са свързани последством един от най-високите мостове в Европа – мостът Гериери – с височина 126 м. Макар и засегнат от земетресенията през 1613 г. и 1693 г., както и наводненията от 1833 г. и 1902 г., в града са запазени редица паметници в характерния сицилиански бароков стил. Голям интерес предизвикват катедралата „Св. Георги“ и театърът „Гарибалди“.

49312-800x600.jpg
Мостът Гериери

Модика обаче е известна не само със старинната си архитектура, а и с шоколада. Шоколадът тук се приготвя от 100% какао при ниска температура и се добавя сол или люти чушки!

rizzapeperoncino.png

Ако сте любители на това сладко изкушение и искате да усетите сладостта и солта на живота, Модика е точното място.

Рагуза е друг впечатляващ град, столица на провинция със същото име в югоизточната част на Сицилия. Макар и не толкова популярен като Сиракуза, той очарова със спокойствието, с бароковата си архитектура, с красивите катедрали, малки улички, великолепно вино и уханни цветя.

ragusa-ibla1.jpg
Град Рагуза

Подобно на Модика, и Рагуза е разделен на две части, свързани с мост. Горната част е построена след земетресението през 1693 г., а долната старинна част е известна като Рагуза Ибла. В Рагуза Ибла са разположени повечето от историческите паметници, както и десетките сгради в стил барок.

43000-800x495.jpg
Мостът на Рагуза

Разходката из тесните, криволичещи улички ви потапя в историческото минало на града и съживява духа на онова време, а прекрасните сицилиански пейзажи доставят истинска наслада за душата.

По-малко известният, но не по-малко завладяващ град Шикли, се намира южно от Модика. Цялата тази област на Сицилия, наричана Вал ди Ното, е сериозно разрушена от земетресението през 1693 година. Следва възстановяване на района с въвеждането на новаторски решения в архитектурата. Изящният барок, примесен с неокласицизъм, се съчетава по удивителен начин с жълтеникавия мек варовик, от който са построени повечето сгради. Великолепните барокови сгради са пръснати из целия град – палати, църкви, обществени сгради, обикновени къщи.

Sicilia_0091.jpg
Град Шикли

Най-значимият бароков образец на града е Палацо Беневентано. Всички прозорци, врати и балкони са ярко подчертани. Глави на маври и човешки карикатури стоят редом с прекрасни ангели, цветя и пищна декорация.

3590-03-22-05-1418.jpg
Палацо Беневанто

Посетете Сицилия – това райско кътче! На този прекрасен остров всеки може да открие по нещичко за себе си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons