Skip to main content

Лука – една от перлите на Тоскана

Лука се намира на 26 км от Пиза, на 72 км от Флоренция и на няколко километра от балнеоложките курорти Баня де Лука и Монтекатини Терме.

Ariel-view-of-Lucca.jpg
Лука

Разположен е в северозападната част на област Тоскана, в сърцето на плодородна равнина близо до Средиземно море, на 19 м надморска височина и се простира на площ от 185 кв. км. Името му произлиза от думата „luc” – блатисто място. Наречен е така заради климатичните и хидрографските особености на района.

IMG_4192
Лука

Лука е запазил много следи от миналото си: църкви, замъци, площади и улички. Именно те придават чара на това малко градче, което като че ли съвременният урбанизъм е пощадил. Обграден е от назъбени крепостни стени и бастиони, дълги 4 км и строени през XVI и XVII век. Те са изградени от единадесет силно издадени и свързани помежду си бастиона.

Dome_Lucques_Duomo_San_Martino_Lucca
Катедралата на Лука

На територията на Лука са съхранени около 2 000 църкви, построени в епохата  на Средновековието и десетки старателно реставрирани дворци. В околностите му са запазени множество вили и селски храмове. За център на града се счита „Пиаца Меркато”, чиято овална форма повтаря формата на древноримския амфитеатър, който се е издигал тук в древността.

San Michele in Foro
Църквата Сан Микеле ин Форо

Това е градът на  меките пастелни цветове, на елегантните църкви и дворци в готически и ренесансов стил, на фините фасади, на витрините в стил Ар нуво и, разбира се, на музиката. Първото музикално училище датира още от 787 г. не 1787 г., а 787 г!

Luigi Boccherini
Луиджи Бокерини

През 1743 г. се ражда Луиджи Бокерини, композитор, който съживява камерната музика през XVIII век с прекрасните си композиции, като например известния му „Менует № 13”.

Giacomo Puccini statue
Статуя на Джакомо Пучини

Тук през 1858 г. се ражда световно известният композитор Джакомо Пучини – последният титан на италианската романтична опера, автор на неслизащите от репертоарите на всички оперни театри „Тоска”, „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми”, „Манон Леско“ и „Турандот”.

Родом от Лука са и други известни личности, като епископ Паулинас, един от последователите на Свети Петър, който разпространява христианството през 47 г. и превръща Лука в първия християнски град в Тоскана.

lucca-tuscany-hills-view
Околностите на Лука

В Лука са спирали и поклониците и кръстоносците, идващи от Северна Европа и пътуващи към Светите места.

Днес Лука е задължителна спирка за всички, които идват да разгледат една от най-красивите области на Италия – Тоскана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons