Skip to main content
provence-food-blog-feat

Кухнята на Прованс – най-простата и най-вкусната френска кухня

Прованс (Provence) e историческа област в Югоизточна Франция. Намира се край Средиземно море между Ронската низина и Италия. Прованс е истински рай за любителите на добрата кухня – предлагаме екскурзии до там с разнообразна програма, за да се насладите не само на красотата, но и на кухнята на това прекрасно място.

Залята от слънце през по-голямата част на годината, потопена в ароматите на диворастящи билки, допираща лазурните води на Средиземно море, френската област Прованс олицетворява най-точно израза „живот като на Бог“. Ако планирате да прекарате почивката си в югоизточната част на Франция, оставете си достатъчно време, за да успеете да разгледате и опознаете това райско кътче, да усетите местния живот и да се отдадете на нови кулинарни преживявания.

Супа от морски дарове "Буябес"
Супа от морски дарове “Буябес”

Обядът е свещен ритуал в Прованс. Обичайно продължава от 12:00 ч. до 14:00 ч., като до 12:30 ч. повечето маси в ресторантите са заети. Най-изгодно е да се поръчва дневното меню на заведението, което обикновено предлага три степени. Собствениците не обичат да затрудняват клиентите, нито да усложняват собствения си живот, пък и тук сезонната храна е закон. Така че гозбите са приготвени със свежите покупки от сутрешния пазар, като на малка дъска пред всеки ресторант или бистро са описани предложенията за деня. Предястието може да е например букет от различни салати, риба тон и аншоа или карамелизирана круша със запечено сирене банон с балсамикова редукция. Любимо ястие на южняците французи е прословутият буябес (bouillabaisse), приготвен от различни видове риби и морски деликатеси. Поднася се с препечен хляб с айоли (aioli) – домашно приготвена майонеза със зехтин и чесън.

Брандад
Брандад

Брандад (brandade) е друго характерно блюдо от Прованс. Това е пастет, приготвен от обезсолена сушена риба треска и зехтин. И понеже голяма част от областта изобилства от прясна морска храна, характерният избор продължава с ескабеш (escabeche) – парчета сурова риба, мариновани в зехтин, лимон и билки. Рататуй (ratatouille) – традиционната рецепта от Ница, дала името на великолепния едноименен анимационен филм, представлява ястие от задушени сезонни зеленчуци и може да се поднесе като ордьовър, като основно ястие или като гарнитура към месо. Столицата на френската ривиера е известна и с вкусната салата нисоаз – микс от салати, риба тон, аншоа, каперси, варени картофи, нарязано твърдо сварено яйце, домати, маслини, червена чушка, шалот, артишок и дресинг – сос винегрет.

Рататуй
Рататуй

В Прованс никога не се сяда на масата без хляб. Предлагат се различни видове, като един от най-популярните е фугас (fougasse) – наподобяващ плоска питка, с характерни нарези и форма на житен клас, приготвен от бяло брашно и с жилава консистенция. Сравняван с примитивeн вариант на пица, хлябът фугас може да бъде поръсен с подправки, орехи или запечено сирене и да се яде самостоятелно като закуска.

Ескабеш
Ескабеш

Незаменим придружител на храната е и добре подбраното вино. В Прованс най-типично е производството на розе – „Кот дю Рон“, но също така, в северната част на областта, се намира една от най-известните френски деноминации за произход на червени вина „Шатоньоф дьо пап” – лозята се намират недалеч от Авиньон, от тях са произвеждали вино специално за папите, когато, през XIV век, папската столица, в продължение на 69 години, е била не в Рим, а в Авиньон.

Привечер терасите на кафенетата се изпълват и започва царството на пастиса най-характерният провансалски аперитив – жълтеникав, с дъх на анасон. Най-често пастис се пие с малко студена вода и лед.

 

Напитките са важна част от доброто хапване
Напитките са важна част от доброто хапване

Нетърпеливи сме да опознаем заедно Прованс – и да останем с топли и вкусни спомени от пътуването си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons