fbpx Skip to main content

Паметник в чест на проститутките от цял свят в Амстердам

В Амстердам, натрупал богатство като пристанище, проституцията процъфтява още от Средновековието. Посетителите и днес не пропускат да разгледат, в сърцето на този красив град, прочутия квартал на червените фенери с витрините, зад които жриците на любовта щедро излагат на показ своята плът във всички цветови нюанси.

Main
Кварталът на червените фенери в Амстердам

На метри от секс витрините се намира една от най-старите и почитани църкви в Амстердам, „Св. Николай“ или, както амстердамци я наричат, просто Старата църква. Площадът около църквата е израз на холандската толерантност и концентрация от противоречия: срещу детска градина и начално училище има витрини на проститутки, кофи шопове, в които се продават леки наркотици, недалеч се намира и информационният центърът по проституцията. Въпросният център е създаден през 1994 г. от бившата проститутка Маришка Майор, енергична защитничка на работещите в секс индустрията, бореща се за уважение към труженичките в най-древната професия. По нейна инициатива, на площада, точно пред църквата е поставен през 2007 г. паметник в чест на секс работничките в цял свят, призив за уважение към проститутките.

Belle
Красавицата (Belle)

Бронзовата статуята на проститутка, наречена Красавицата (Belle) е малка, има височина около три педи, но е издигната на каменен пиедестал до нивото на човешки поглед. Посвещението е на английски “Respect sex workers all over the world”. Автор е призната скулпторка Елс Рийерсе (Els Rijerse), като в близост до паметника са поставени и други нейни бронзови пластики на същата тематика: ръце, галещи женски гърди.

Plastika

Проституцията в Холандия е легализирана и регламентирана, тя има статута на обикновена професия. Проститутките имат представители в синдикатите, плащат данъци и осигуровки, а когато им дойде времето, получават пенсия. Затова, наред с младите момичета от всички националности, зад витрините можете да видите и жени в зряла възраст.

Екскурзоводите неизменно водят гостите на Амстердам из уличките с червените фенери. Но не пренебрегвайте техните указания и не се опитвайте да снимате – веднага пристигат яки охранители и ще имате неприятности. Паметникът можете да снимате на воля.

museum-of-prostitution
Музеят на проституцията в холандската столица

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons