fbpx Skip to main content

Площад Испания – пътят към Вечния град

Магнит за туристите още от XVIII век насам, площад „Испания” със своето прочуто стълбище, водещо към църквата Тринита деи Монти, предлага една от най-прекрасните гледки във Вечния град.

ploshtad.jpg

Площад „Испания“ е наречен по този начин поради факта, че в близост се намира Испанското посолство към Ватикана. Митичното стълбище е проектирано от италианеца Франческо де Санктис и е построено през 1725 г. Църквата „Тринита даи Монти“ е  поръчана от френския цар Луи ХІІ и е осветена през 1585 г. , а прекрасните стенописи, сред които впечатлаващия „Свалянето на Христос от Кръста“, дело на Даниеле да Волтера, представляват истинска наслада за окото.

Piazza_di_Spagna,_Roma_-_scalinata_fc05
Църквата “Тринита даи Монти”

В подножието на стълбите е фонтанът Баркача (Грозната лодка), изработен от Пиетро Бернини, баща на Джан Лоренцо Бернини – най-известният бароков архитект на Рим. През 2015 година фонтанът е повреден от холандски футболни запалянковци и впоследствие правителството на Холандия предлага да го ремонтира.

barcaccia.jpg
Фонтанът Баркача

От североизточната страна на площада се намира един друг площад – „Мананели“, в центъра на който се намира Колоната на непорочното зачатие, построена през 1857 година, за да отбележи екуменическата декларация на папа Пий ІХ.

PRIMAImmacolataConcezione.jpg
Колоната на непорочното зачатие

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons