Skip to main content

Лаго Маджоре

Площ: 213 кв. км.

Максимална дължина: 54 км

Максимална ширина: 12 км

Максимална дълбочина: 410 м

Надморска височина: 201 м

Благодарение на своите разнообразни пейзажи, величествени и диви, както и благодарение на Боромеовите острови, Лаго Маджоре е най-известото сред алпийските италиански езера. Водите му, разделяни от реката Тичино, която извира в Швейцария, са изумруденозелени в северната част на езерото и наситеносини в южната му част. Предпазвани от студените ветрове от склонавете на Алпите, бреговете на Лаго Маджоре се радват на мек климат, благоприятстващ развитието на богата екзотична растителност.

Lago-Maggiore_Borromean_islands
Лаго Маджоре с Боромеовите острови

Стреза – перлата на езерото, е курортен град, разположен срещу Боромеовите острови, привличащ хора на изкуството, писатели и богаташи от цял свят. Тук през лятото хората идват, за да се пекат на слънце, да се къпят в езерото и да се разхождат с лодки, а през зимата – за да карат ски на Мотароне (1491 м), връх, намиращ се в непосредствена близост до града, от който се открива прекрасна гледка към езерото, Алпите и масива Монте Роза.

stresa-castello-dante
Вила Кастело Данте в Стреза

В единия край на града е разположена Вила Палавичино (Villa Pallavicino), в която има неголям зоопарк, както и парк с богата и разнообразна растителност – дъб, бук, бор, явор, гинко билоба, калифорнийска секвоя и пр.

Villa Pallavicino
Вила Палавичино в Стреза

Тук се намира и един от най-престижните хотели в света – Grand Hotel des iles Borromees. Има скъпи хотели, има петзведни хотели, има луксозни хотели, и хотели, като „Гранд Отел де-з-ил Боромее”, които са и скъпи, и петзвездни, и луксозни, но, освен всичко друго, са и единствени. Ако сте отседнали в тях и някой иска да ви изпрати писмо по пощата, няма нужда да пише нито страна, нито град, нито кодове, нито улица и номер. Достатъчно е да укаже името ви и името на хотела. Бъдете сигурни, че ще получите писмото.  Това е един от най-известните хотели в Италия, разположен на крайбрежната улица в Стреза, сред прекрасен парк и с неповторим изглед към езерото, Боромеовите острови и Алпите. В парка на хотела има два басейна, тенис корт и летище за хеликоптери. Хотелът е строен през 1861 г. и прекрасната му фасада пази спомена за тази шеметна, бурна и разнолика епоха, наречена Бел Епок – втората половина на XIX век.

Grand hotel
Grand Hotel des iles Borromees

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons