Skip to main content

Историческият център на Лисабон – Алфама

С тесните си улички, Алфама е един от най-старите и типични квартали на Лисабон, където се смесват романски и мавритански архитектурни стилове. Името произлиза от арабското „Ал-Хама“, което означава  извори или фонтани. Както подсказва името, в квартала се усеща силно арабско влияние. Построен на скалист хълм, този средновековен квартал е единственият, който оцелява след голямото земетресение от 1755 г. Някога мавритански жилищен район за висшето общество, днес кварталът се населява от работническата класа и изобилства от малки магазинчета и ресторанти. Най-доброто време за посещение е по време на Фестас дос Сантос Популарес, през юни.

alfama1
Алфама

Най-лесният начин да стигнеш до Алфама е с трамвай № 12 и № 28.

Като се изкачвате по „Руа Мадалена“, от дясната страна, се намира „Ларго Мадалена“, където може да посетите църквата „Игрея Мадалена“. Като се върви с трамвай по „Руа Санто Антонио да Се“, могат да се видят много забележителности на Алфама. Една от тях е църквата „Игрея де Санто Антонио да Се“. Следва Катедралата Се. Тя е построена през XII век, в късен романски стил, с готически  параклис, върху останките на разрушена джамия.

CasaBicos1
Каса дос Бико

Ако се спуснете по тесните улички надолу по хълма, отдясно на Се, ще попаднете на пл. „Кампо дас Себолас“ с десетки сувенирни магазинчета.  Най-голямата атракция тук е странната Каса дос Бико, къща от XVI век, построена от богатия търговец Алфонсо Албакърки. Днес там се помещава Културният отдел на Градския съвет.

Catedral de Se
Катедралата Се

Близо до Катедралата Се се намира Музео до Театро Романо. В музея е изложен разрушеният римски театър, построен по времето на император Август.

По пътя нагоре към Замъка точно преди „Ларго дас Портас до Сол“ се намира кафе „Мирадуро де Санта Лусия“. От малката градинка се открива великолепна гледка към Лисабон, която задължително трябва да се види.

На върха на Алфама се намира Кастело де Сао Хорхе. Построен от вестготите през V век и разширен от маврите през ІХ в., замъкът разкрива ранната история на града, а също предлага на посетителите и прекрасна гледка към Лисабон и река Тахо .

На североизток от замъка, на хълма над Сао Висенте, се намира „Ларго да Грача“ където е спирката на трамвай № 28. На запад е пл. „Еспланада да Игрея да Грача“, с кафене на открито. От кафенето, на залез слънце, се открива пленителна гледка. Не я пропускайте! Самата църква „Игрея да Грача“ е една от най-старите църкви в Лисабон. На около 600 м зад нея се намира Мирадуро да Сеньора ду Монде, едно от местата, откъдето отново можете да се насладите на прекрасна гледка към Лисабон по залез слънце.

В близост има два културно-исторически обекта: църквата „Игрея де Санта Енграсия“, започната през 1682 г. с идеята да бъде най-голямата църква в Лисабон, но занемарена дълго време и завършена чак през 1966 г. и Пантеао Насионал, осветен същата година и приютяващ статуи на големи португалци – исторически личности, но и на хора на изкуството – от Васко да Гама до Амалия Родригеш (популярна фадо певица).

Panteão_Nacional_Mosteiro_de_Sao_Vicente_de_Fora_zoom
Пантенао Насионал

Наблизо е „Игрея де Сао Висенте де Флора“. Първият португалски крал Алфонсо Енрике поставя основите на тази църква, за да изпълни клетвата си да строи християнски църкви на местата, където са погребани португалски и европейски кръстоносци. Осветена през 1629 г., църквата е сериозно разрушена от земетресението през 1755 г. Гледката от покрива е една от най-хубавите в Лисабон.

Алфама очарова гостите с многобройни изненадващи гледки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons