Skip to main content

Карлови Вари – един от най-престижните термални курорти в Централна Европа

Карлови Вари или Карлсбад е един от най-известните термални курорти в Централна Европа, разположен в западна Бохемия, на около 130 км. западно от Прага, при сливането на реките Охрже и Тепла. Наречен е на краля на Бохемия и император на Свещената германска римска империя, Карл IV, който основава града през 1370 г. Градът е известен с горещите си минерални извори (13 главни извора, около 300 по-малки), както и с топлата вода на река Тепла. Това безспорно е най-посещаваният курорт в Чехия.

10795736393_4fd08c154d_k
Река Тепла

Първите келтски заселници се установяват на това място преди Средновековието. Най-ранните селища са открити в покрайнините на днешния град.

На 14 август 1370 г., Карл IV, император на Свещената германска римска империя и крал на Чехия, дава привилегии на града, който впоследствие е наречен на негово име. Според легендата той е популяризирал лечебната сила на горещите извори.

Благодарение на публикациите на  д-р Давид Бехер и д-р Йозеф фон Льохнер, градът се превръща в известен минерален курорт, посещаван от много европейски аристократи. Популярността му нараства след завършването на жп линиите до Егер (Хеб) и Прага през 1870 г.

img_569_2.jpg

Броят на посетителите нараства от 134 през 1756 г. до 26 000 годишно в края на XIX век. До 1911 г., те са вече близо 71 000, но Първата световна война слага край на развитието на туризма и води до разпадането на Австро-Унгарската империя в края на 1918 г.

Голяма част от немскоговорящото население е присъединена към новата държава Чехословакия, по силата на Сен-Жерменския договор. В резултат започват масови протести. Демонстрацията на 4 март 1919 г. преминава мирно, но в края на месеца шестима демонстранти са убити от чешки войници, след като ситуацията излиза от контрол.

През 1938 г. Судетенланд, заедно с Карсбад, стават част от нацистка Германия според условията на Мюнхенското споразумение. След Втората световна война, според Потсдамското споразумение голяма част от етническите германци в Карсбад са насилствено прокудени от родните си места. Имуществото им се конфискува без право на обезщетение.

Днес Карлови вари е курортната гордост на Чехия, която, нямайки излаз на море, е доста „ощетена“ в това отношение. Но, честно казано, Карлови вари, е напълно дастатъчен, за да не бъде забравяна Чехия като дестинация за почивка. Днес това е луксозен курорт, запазил своите прекрасни хотели, строени през XIX век, помнещи бляскавите балове от времето на Австро-Унгарската империя, елегантните дами, разхождащи се с чаша вода в ръка, ескортирани от своите стройни кавалери.

10795593064_c1be9a96a3_k.jpg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons