fbpx Skip to main content

Клуб Атинеум – най-красивият джентълменски клуб на Лондон

Сред монументалните каменни фасади в лондонския квартал на клубовете, находящ се на улиците „Пал Мал“ и „Сейнт Джеймс“, се набива на очи една светла, кремава, украсена с прекрасен фриз в гръцки стил и с позлатена статуя на Атина Палада. Това е клуб Атинеум.

IMG_1304a
Клуб Атинеум

Сградата представлява реплика на Партенона, фасадата е украсена с бял фриз на син фон и брилянтна позлатена женска фигура, представляваща богинята на мъдростта Атина Палада, която стои над дорийските колони с шлем и копие в ръка. Погледът й е отправен надолу и леко встрани, към лявото рамо, сякаш кани желаещите простосмъртни в клуба.

London 6 Sept 2012 066
Атина Палада

През 1824 г. писателят Джон Уилсън Кроукър, художникът Сър Томас Лорънс и други видни джентълмени основават клуба Атинеум за личности, известни със своите научни, литературни и артистични постижения. Докато другите клубове са ориентирани към армейските офицери, политици, пътуващи или комарджии и пияници, Атинеум е убежище за интелектуалци.

uk-1844-antique-hand-col-print.-hall-of-the-athenaeum-club-london-42159-p
Картина на клуба от 1841 година

Решението да се инвестират пари за скъпия фриз на Партенона, вместо в машини за лед, се подчертава от сатиричния стих: „Аз съм Джон Уилсън Кроукър, правя каквото искам – вместо фризер – ви давам фриз!” В клуба членуват Джоузеф Конрад, Ръдиърд Киплинг, Джоузеф Търнър, Чарлз Дарвин и 52–ма Нобелови лауреати. Ученият Майкъл Фарадей, чийто инвалиден стол е запазен в клуба, осигурява електрическо осветление още от 1886 година. В основата на широкото стълбище, Чарз Дикенс и Уилям Текъри, който е тежко болен, сключват примирие през 1863 година, след дългогодишна кавга.

Providence Athenaeum
Библиотеката

Днес сред членовете са министри, високопоставени служители и епископи. Жени не се допускали до 2002 г., но днес дамите са добре дошли да се хранят и да отсядат в клуба, да четат във внушителната библиотека с 80 000 тома, да канят гости по лични поводи или просто да подремват скрити зад вестника в кожените фотьойли, под тежко обкованите портрети в Залата за закуска.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons