fbpx Skip to main content

Унгарският принос към европейската кухня – гулаш, торта Естерхази и токайско вино!

Унгарската кухня води началото си от Азия, откъдето са дошли маджарите. В нея присъстват ястия, типични за различните народи, които са влизали в състава на Унгария и повлияли по някакъв начин на нейните кулинарни традиции (турци, баварци, българи, австрийци). Характерно за унгарската кухня е използването на тъй нареченото „ранташ“ – пшеничено брашно, примесено обилно с червен лук. То е в основата на един типичен унгарски сос, силно подправен с червен пипер, наречен „паприкаш”. С него се залива риба, птици и телешко. Типичният унгарски червен пипер се начича паприка.

Най-типичните ястия: 

Предястия:Погачи” – малки питки с мая, посолени с чубрица, сирене или други подправки.

DSC_0387
Погачи

Супи:Гулаш”- традиционна селска супа с телешко месо, червен пипер, лук, картофи и моркови.

hungarian-goulash
Традиционна супа “Гулаш”

Птици и дивеч: Едрият дивеч е характерен за северните части на страната, а птиците за равнинните. Те се консумират печени с паприка и много зеленчуци. В менюто присъства и черният дроб, подправен с много чесън и лук.

Характерни за унгарската кухня са многото видове салами, наденици и луканки с различни подправки.

Chicken paprikas
Традиционно пиле със сос “паприкаш”

Зеленчуци: Много често ястията се сервират гарнирани с ориз или „галушки” (малки топчета от тесто и яйца – кнедлички), а салатите от сурови зеленчуци се предлагат само в по-луксозните ресторанти и то почти винаги падправени с… малко захар – по немски.

Риба: Сребристата бяла риба, която живее в езерото Балатон, присъства в менюто на почти всички ресторанти. В река Тиса се въди есетра и шаран, а любимото ястие на всички рибари е „халасзле” – супа от шаран, сом или щука, обилно подправена с лук, лют пипер и чушки.

Dobos_cake_(Gerbeaud_Confectionery_Budapest_Hungary)
Торта Добуш

Десерти: Солени или сладки палачинки, приготвени по най-различни начини, са един от специалитетите на Унгария.

Сладкишите с маково семе, с ябълки и орехи са традиционни за Централна Европа.

Тортите Добуш, Естерхази, сиропираните сладкиши с ром, орехи, стафиди, шоколад и сметана са любими на всички унгарци.

esterhazy cake
Торта Естерхази

Вина:  Унгария е най-големият винарски район в Централна Европа. Годишно тя произвежда 4 милиона хектолитра, от които 30% червено и розе и 70% бяло вино. Около 2/3 от годишното производство се изнася извън страната. Вината носят името на градовете или районите, където са произведени като се добавя едно „i” накрая. Във всички страни е известно токайското вино – благородно десертно вино, което се произвежда в североизточното част на страната. Като цяло в токайския винен регион има 28 села и градове, разположени в подножието на южните и източните склонове на Земпленските възвишения. Токайският винен регион е уникален посвоему и заради факта, че е единственият фигуриращ в Списъкът на Юнеско на световното културно и природно наследство.

Tokaji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons