Skip to main content

Етна – стъпало към небето

Ако не сте били на Етна, все едно не сте били в Сицилия!

Етна е най-високият и най-активният вулкан в Европа. Възрастта му се определя на около 600 000 години, по склоновете му има над 400 кратера и лавови потоци. Финалният кратер, с окръжност от 3 км и дълбочина до 200 м, се намира на върха, на височина около 3320 м. Първите подводни вулканични действия във вдадения в сушата залив започват преди един милион години. Планината, която се вижда днес, е на около 10 000 години. Името Етна е от индогермански произход и означава „горене“.

Etna_Volcano_Sicily_Italy_-_Creative_Commons_by_gnuckx_(4051784096)

Първото историческо изригване е регистрирано през 475 г. пр.н.е. Разрушени са повече от 50 града и загиват 20 хиляди души. През вековете вулканът е активен в различна степен. Независимо от опасността, хората строят и изграждат наново своите домове близо до димящия вулкан. Докато белият дим, който е видим от 240 км,  се вие над покрития със сняг Етна, всичко е спокойно. Нерядко обаче той става черен и буди безпокойство в областта, населена от около един милион жители. Етна е изригвал 300 пъти, като последният път е през 2001 година.

29WINE-articleLarge

Благодарение на застиналите потоци лава, почвата е много плодородна и позволява  склоновете й да бъдат обработвани почти до 1000 метра височина. Те са покрити с маслинови и  бадемови горички, с лозя, с лимонови, мандаринови и портокалови дръвчета. С изкачването нагоре, пред погледа се ширва лунен пейзаж – тъмен, мрачен и завладяващ. Гледката от кабинковия лифт, който се движи над острите връхчета на застиналата лава, малките кратери и димящи отверстия, е незабравима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons