fbpx Skip to main content

Колата, в която са убити престолонаследникът Франц-Фердинанд и съпругата му в Сараево

Следата от изстрела от дясната страна на колата се вижда и днес. От това може да се съди  не само за липсата на опит от страна на стрелеца, но и за ударната сила на 9-милиметровия Браунинг.

Archduke_car

Първият изстрел, произведен от  деветнадесетгодишния сръбски националист Гаврило Принчип, пробива бронята на колата и убива херцогинята на Хьоенберг, Софи Хотек, съпруга на наследника на австрийския трон, Франц Фердинанад.

Вторият изстрел достига ерцхерцога, проразявайки сънната му артерия, и той умира, облян в кръв.

Във Военно-историческия музей на Виена, в траурна витрина, намираща се в така наречената “Залата на Сараево”, е изложена униформата на престолонаследника.

image

Странно обстоятелство е, че шофьорът на шестместния кабриолет, Леополд Ложка, е бил единственият неинформиран за решението да се смени маршрута на колата. На Латинския мост в Сараево, той завива, следвайки първоначалния си маршрут и в този момент бива уведомен за промяната. В този момент спира,превключва на задна скорост и за един кратък миг се спира точно срещу Гаврило Принчип, който вече го е взел на прицел.

-

Първоначално император Франц-Йосиф, не е особено потресен от смъртта на племеника си, и казва: ”Един проблем по-малко”, а когато собственикът на кабриолета, Франц фон Харах, се връща във Виена, за да докладва, старият монарх пита: „И какво, как се е държал ерцхерцогът?”

Месец след атентата, на 23.07.1914 г., Австрия изпраща ултиматум на Сърбия, който английският външен министър, Едуард Грей, определя като ”най-ужасния документ”, който някога е попадал в ръцете му.

Конфликтът, който предстои, влиза в историята като Първа световна война и започва на 28.07.1914 г. с обявяването на война между Австро-Унгария и Сърбия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons