Skip to main content
A picture acquired from the historical archives of Sarajevo on June 28, 2014 shows Archduke Franz Ferdinand and his wife Sophia riding in their car, minutes before their assassination on June 28, 1914. The assassination of Archduke Franz Ferdinand by 19-year-old Bosnian-Serb nationalist Gavrilo Princip in Sarajevo, 100 years ago this June 28, is widely considered to have sparked World War I.  ''Last picture taken of the royal couple, minutes before the attack''. AFP PHOTO/HISTORICAL ARCHIVES OF SARAJEVO        (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

Колата, в която са убити престолонаследникът Франц-Фердинанд и съпругата му в Сараево

Следата от изстрела от дясната страна на колата се вижда и днес. От това може да се съди  не само за липсата на опит от страна на стрелеца, но и за ударната сила на 9-милиметровия Браунинг.

Archduke_car

Първият изстрел, произведен от  деветнадесетгодишния сръбски националист Гаврило Принчип, пробива бронята на колата и убива херцогинята на Хьоенберг, Софи Хотек, съпруга на наследника на австрийския трон, Франц Фердинанад.

Вторият изстрел достига ерцхерцога, проразявайки сънната му артерия, и той умира, облян в кръв.

Във Военно-историческия музей на Виена, в траурна витрина, намираща се в така наречената “Залата на Сараево”, е изложена униформата на престолонаследника.

image

Странно обстоятелство е, че шофьорът на шестместния кабриолет, Леополд Ложка, е бил единственият неинформиран за решението да се смени маршрута на колата. На Латинския мост в Сараево, той завива, следвайки първоначалния си маршрут и в този момент бива уведомен за промяната. В този момент спира,превключва на задна скорост и за един кратък миг се спира точно срещу Гаврило Принчип, който вече го е взел на прицел.

-

Първоначално император Франц-Йосиф, не е особено потресен от смъртта на племеника си, и казва: ”Един проблем по-малко”, а когато собственикът на кабриолета, Франц фон Харах, се връща във Виена, за да докладва, старият монарх пита: „И какво, как се е държал ерцхерцогът?”

Месец след атентата, на 23.07.1914 г., Австрия изпраща ултиматум на Сърбия, който английският външен министър, Едуард Грей, определя като ”най-ужасния документ”, който някога е попадал в ръцете му.

Конфликтът, който предстои, влиза в историята като Първа световна война и започва на 28.07.1914 г. с обявяването на война между Австро-Унгария и Сърбия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Show Buttons
Hide Buttons