Skip to main content

Пръстенът на Жана д’Арк

Жана д’Арк (на френски  Jeanne d’Arc) е национална героиня на Франция, която през 1920 г. е канонизирана за светица от Римокатолическата църква. Историята на нейния живот е колкото героична, толкова и невероятна.  Роденото в Лотарингия селско момиче успява да убеди всички, че е напътствана от Бог и, по време на Стогодишната война, повежда френската армия в няколко важни битки, първата от които е битката за Орлеан, поради което Жана остава в историята с прозвището Орлеанската дева.

Jean d'ArcСлед като успява да короняса Шарл VII в Реймс, Жана продължава да настъпва към Париж, начело на неголяма войска от патриоти и изоставена от краля, който, след като официално бил миропомазан, престава да финансира настъплението към Париж и Жана е принудена да се справя както може в неистовото си желание да освободи Франция. На 23 май 1430 г. Жана е заловена от бургунците, които били в съюз с английската корона, пред вратите на Париж и предадена на англичаните. Съдена е от инквизиционен трибунал, за да се докаже, че е магьосница. По решение на инквизиционния трибунал, на 30 май 1431 г., е изгорена жива на клада в центъра на нормандския град Руан и пепелта й е разпръсната в Сена.

Capture_of_Jeanne_by_Dillens

Сребърният пръстен, за който се твърди, че е на Жана д’Арк, съвсем наскоро бе продаден за рекордните 297 600 британски лири на търг на аукционна къща „Таймлайн окшънс“ в Лондон. Според експерт от аукционната къща за ценната реликва са се борили десетки колекционери и в последния етап от търга първоначалната оценка от 14 000 лири е многократно надскочена.

anneau-de-jeanne-d-arc_ring-of-johan-of-arc_coffret_box

По данни на специалисти няма съмнение в оригиналността на наскоро продадения пръстен, който  съответства напълно на всички описания, с които историята разполага – гравиран надпис Jesus Maria и три кръста, освен това съответства по възраст, по история и пр. А защо е у англичаните? След смъртта на Девата, той остава у тях и става собственост на английския крал Хенри VІІ. След това пътят му е дълъг до наскоро проведения търг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons