Skip to main content
Приказни замъци в сърцето на Трансилвания

Приказни замъци в сърцето на Трансилвания

Областта Трансилвания обхваща северозападната част на Румъния и по цял свят е прочута като една от най-живописните планински области и най-силно развитата област на днешна Румъния.

Трансилвания

Митичната фигура на страховития граф Дракула, макар и силно преувеличена, безспорно допринася за известността на тази румънска област сред туристите след падането на Желязната завеса в Европа. Замъкът Бран, който неразривно се свързва с неговото име, е разположен на висок хълм до град Бран, недалеч от Брашов. Замъкът е изграден върху скала, откъдето се открива отлична видимост към цялата околност. Оттук е минавал и основният търговски път между Трансилвания и Влашко.

5093006372_4047a56491_b
Замъкът Бран

Владетелят, на който се приписва прозвището Дракула, превеждано като „дракон“ или „дявол“, е Влад Цепеш. Името Цепеш на румънски означава „човек, който набива на кол“ и му е дадено заради неговата жестокост. За него се споменава за първи път в турски хроники от XV – XVI век.

До 1947 година замъкът е собственост на румънското кралско семейство. Днес посетителите могат да видят традиционни мебели и гоблени от времето на румънската кралица Мария (любимка на румънците, това е същата кралица, която е строила двореца в Балчик), както и да се насладят на богатата колекция от румънски и чуждестранни произведения на изкуството от XIV-XV век.

В известния днес планински курорт Синая се намират и други два изключително впечатляващи дворци – Пелеш и Малкият Пелеш – Пелишор.

Дворецът Пелеш се смята за един от най-красивите замъци в Европа. Разположен е в подножието на Карпатите, на средновековния път, свързващ Трансилвания и Влахия. Построен между 1873—1914 г., той получава името си от протичащата наблизо планинска река.

Земите са закупени за лов и лятна резиденция от крал Карол І през 1872 г. От всички предложени проекти кралят се спира на германския архитект Йохан Шулц. Архитектурният стил е неоренесанс, в изящно изписаните фасади към вътрешния двор личи саксонското влияние, а барокът се усеща в интериора, украсен с богати дърворезби.

Peles-Castle-Sinaia-Romania
Замъкът Пелеш

Колекцията от произведения на изкуството е сред най-добрите в Източна и Централна Европа –скулптура, живопис, мебели, оръжия и доспехи, златни и сребърни изделия. Пред главния вход е поставена статуя на крал Карол І.

Малкият Пелеш – Пелишор, е не по малко завладяващ независимо от по-скромните си размери. Строен по времето на Карол І, той разполага с 70 зали, сред които се открояват хола и трапезарията. Външният вид впечатлява с нетрадиционното съчетание на модерния стил с византийски и келтски декорации.

Пелишор
Замъкът Пелишор

През 2006 г. правото на собственост върху дворците Пелишор и Пелеш е върнато на Михай І, който ги предоставя на държавата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Show Buttons
Hide Buttons